Društvo

Problem javne rasvete: Čeka se zaključenje ugovora

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac

Grad Požarevac još nije zaključio ugovor sa firmom koja će biti zadužena za održavanje javne rasvete, zbog čega su pojedine ulice u gradu bez rasvete.

Zahtev za zaštitu prava podnele su firme “Gorionik” iz Salakovca i “MC Corona” iz Leštana, ali je Republička komisija njihov zahtev odbila.

Inače, javna nabavka za održavanje javne i kandelaberske rasvete u Požarevcu i Kostolcu, uključujući i sela, organizovana je u tri grupe.

Odluka o dodeli ugovora doneta je za firmu “VD sistem” iz Požarevca za prvu partiju ugovora za održavanje javne rasvete u Požarevcu u iznosu od 14,4 miliona dinara i drugu partiju za javnu rasvetu u Kostolcu u iznosu od 2,9 miliona dinara. Treća partija je dodeljena grupi ponuđača “Gorionik” i “MC Corona” za iznos od oko 2,6 miliona dinara sa porezima.

Intervencije se obavljaju po prijavi kvarova, koje građani prijavljuju organima mesnih samouprava, a oni prosleđuju pismeni zahtev za rad. Izuzetno se uvažavaju i usmene urgencije ili reklamacije. Sistematsko prijavljivanje kvarova sa preciznim navodom lokacije je ključno za unapređenje praćenja realizacije radova. Svaka grupa radova je organizovana nezavisno sa posebnim ljudstvom i mehanizacijom. Zbog velike teritorije (dva grada i 25 sela), na terenu su svakodnevno od jedne do tri ekipe. Provera izvedenih radova vrši se periodičnim noćnim obilaskom lokaliteta, a u slučaju reklamacija, kontrola se vrši neposredno.
 
Podsetimo, građani su se na društvenim mrežama žalili na mrak u određenim ulicama. Odeljenje za komunalne delatnosti je zaduženo za ovaj problem, a Ivan Pantić, član Gradskog veća, objasnio je ranije da nije do Grada Požarevca, te da se čeka zaključenje ugovora.