Moj grad

Zašto su sve učestalija pucanja vodovodnih cevi po gradu?

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Pucanje vodovodnih cevi i mokri kolovozi sve su učestalija slika na ulicama grada.

Sa direktorom JKP "Vodovod i kanalizacija" Aleksandrom Dimitrijevićem, razgovarali smo o tome šta je razlog sve češćeg pucanja cevi i zbog čega dolazi do izlivanja vode i po nekoliko dana dok kvar ne bude otklonjen.

Direktor navodi najpre da je jedan od razloga pucanja cevi starost vodovodne mreže, naročito u pojedinim delovima grada.

"U pojedinim delovima grada vodovodna mreža je stara i kada je projektovana nije bila namenjena ovako velikom broju priključaka do kojih se došlo u poslednjih nekoliko godina. Naročito je problematičan gradištanski put, gde je ranije kad je mreža postavljana bio veoma mali broj kuća koje su na mrežu tada priključene. Od tada je izgrađen veliki broj kuća i samim tim je mreža i više opterećena brojnim novim priključcima", navodi Dimitrijević.

Nedavno je urađeno ispitivanje kvaliteta vodovodne mreže gradištanskog puta i celog obodnog dela, a prema rečima direktora, računalo se da bi nekih 200 metara cevi trebalo da se zameni da ne bi bilo pucanja.

"Međutim, kada su ozbiljne projektanske kuće uradile kompletnu analizu tog dela grada, ispalo je da nekih 1250 metara mora da se menja, da su neadekvatne cevi za tako veliku potrošnju vode. Na osnovu broja domaćinstava i potrošnje na dnevnom nivou, došlo se do zaključka da cevi pucaju, što zbog starosti što zbog prečnika koji nije adekvatak za taj broj priključaka na mrežu, koji predstavljaju opterećenje za postojeću mrežu".

FOTO: Boom93

Kada je mreža postavljana 60-tih godina u ovom delu grada postojala je ciglana, koja je koristila svoje bunare sa vodom, kao i nekolicina vikendica. Nakon toga dolazi do ekspanzije u gradnji i ovaj deo grada postaje urbano naselje, što je dovelo do povećanog broja priključaka na vodovodnu mrežu.

U planu rekonstrukcija vodovodne mreže u ovom, ali i drugim delovima grada

Direktor kaže da je u narednom periodu u planu rekonstrukcija vodovodne mreže i da je u toku izrada projekta.

"U toku je izrada projekta, koja je potrebna količina vode za taj broj domaćinstava, zatim obim cevi koje je potrebno zameniti. Za početak biće urađeni i zamenjeni delovi koji su najkritičniji. Za sada je to tih 1250 metara mreže koji u prvom cugu moraju da se zamene, a zatim će biti rađeno i ono što se takođe pokazalo kao problematično, a to su Slobodarska i ulica Cane Babović".

Dodaje da je i u Busiju neadekvatna vodovodna mreža, jer je i ovaj deo grada izgrađen i da postoji veliki broj kuća koje su naknadno povezane na mrežu.

"Napravljena je ozbiljna analiza, kako bi utvrdili koliko građana živi na određenoj teritorji u gradu, koliko vode troše u različitim mesecima, kako bi se utvrdilo gde je potrebno uraditi rekonstrukciju vodovodne mreže i na koji način, kako bi se u budućnosti izbegla česta pucanja cevi"

FOTO: Boom93

Ekipe izlaze na teren po prioritetima

Što se tiče otklanjanja kvarova, odnosno pucanja cevi u gradu, Dimitrijević napominje da ekipe rade po prioritetima i da se najpre izlazi na teren gde je veće pucanje i gde se veća količina vode izliva.

"Kada je veći kvar u pitanju ekipe prvo izlaze na taj teren, jer je potrebno otkloniti veči kvar, a što se tiče manjih curenja onda se to ostavlja za kasnije", zaključio je direktor.