Društvo

Ministarstvo poljoprivrede: Preduzete mera da se spreči unošenje virusa kuge

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da su preduzete mere i aktivnosti da se spreči unošenja virusa kuge malih preživara, ovaca i koza, u Srbiju.

Ta zarazne bolest pojavila se u zemljama u okruženju pa je Uprava za veterinu pojačala kontrolu životinja koje se uvoze u Srbiju, posebno ovaca i koza.

Takođe, pregleda se prateća dokumentacija za svaku pošiljku, koja uključuje sertifikate o zdravlju životinja koju su izdale nadležnih veterinarske službe zemlje izvoznice, a obavlja se i obavezna dezinfekciju svih transportnih sredstava koja prevoze životinje preko granice.

„S obzirom na invazivne karakteristike ove bolesti ovaca i koza, za koju je najvećim delom odgovoran ljudski faktor, naglašen je značaj primene sveobuhvatnih i striktnih kontrolnih i restriktivnih mera koje prevazilaze nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinu, te je radi efikasnosti nadzora, uključen sistem kontrole na svim pograničnim prelazima, koje sprovode granične policijske i carinske službe“, navodi se u saopštenju.

Кuga malih preživara izaziva visoku temperaturu, upalu sluzokože usta i nosa, otežano disanje i dijareju, a može biti smrtonosna, naročito za nevakcinisane životinje.

Širi se direktnim kontaktom sa zaraženim životinjama, preko kontaminirane hrane i vode, ali i putem vazduha, pa je brzo reagovanje ključno za zaustavljanje širenja bolesti i zaštitu stada.