Društvo

Da li će izgradnja južnog kolektora smanjiti poplave

FOto: A. Dimitrijević

FOto: A. Dimitrijević

JKP „Vodovod i kanalizacija“ je sprovelo javnu nabavku za izgradnju dela trase Južnog sliva kišne kanalizacije. To bi trebalo da zaštiti i unapredi kvalitet površinskih voda, kako bi se smanjilo zagađenje Brežanskog kanala.

Izgradnja Druge-B faze Južnog sliva kišne kanalizacije na lučičkom putu,  obuhvata deo sistema za odvođenje atmosferskih voda, te bi trebalo da spreči poplave i poboljša odvođenje  u južnom delu grada.

Radovi za južni kolektor po izmenjenoj trasi biće na potezu 27. aprila i Bate Paskaljevića do Starine Novaka. Uključuju zemljane, tesarske, betonske, monterske i ostale radove. 

Maksimalan rok za izvođenje radova je 90 dana.      

Radi izvođenja radova koji su predmet okvirnog sporazuma, izvođač se obavezuje da obezbedi radnu snagu, materijal, građevinsku i drugu opremu, izvrši sve predhodne, zemljane, tesarske, betonske, monterske i ostale radove kao i sve drugo neophodno za potpuno izvršenje radova koji su predmet okvirnog sporazuma. 

U slučaju dobijanja dve ili više ponuda sa istom vrednosti ponude, ugovor odnosno okvirni sporazum će se dodeliti ponuđaču sa kraćim rokom izvođenja radova. 

Rok za podnošenje ponuda 20. avgust.

Inače, izgradnja dela trase kišne kanalizacije rešiće problem odvođenja atmosferskih voda u južnom delu Požarevca, gde se često javljaju poplave zbog neefikasnog sistema odvodnjavanja. Time će se smanjiti plavljenje saobraćajnica i oštećenje podruma u domaćinstvima.

Naime, tokom kiša ovaj deo grada se često plavi, a usled neuređenosti slivova i nedostatka sistema za odvođenje padavina, pojedine saobraćajnice ostaju nefunkcionalne, dok se i pojedini podrumi plave nanoseći štetu u domaćinstvima.

Izgradnja dela trase kišne kanalizacije koja bi trebalo da reši problem odvođenja atmosferskih voda u južnom delu Požarevca, trebalo bi da bude okončana do kraja 2024. godine. Time će se smanjiti plavljenje saobraćajnica i oštećenje podruma u domaćinstvima.