Društvo

Nedovoljno "privremenih porodica": U Srbiji na hranitelje čeka više od 300 dece

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

U hraniteljskim porodicama u Srbiji trenutno je oko 6.000 dece, a u "Zvečanskoj" 400.

Trenutno u Beogradu na hraniteljsku porodicu čeka 300 dece, ističe za RTS Ana Simić iz Centra za porodični smeštaj. 
 
Zoran Milačić, direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine naglašava da je biološka porodica najbolje mesto za odrastanje i da je cilj da dete iako uđe u ustanovu, što pre iz nje izađe.
 
U "Zvečanskoj" nisu deca koja su ostavljena, već ona koja su došla u situaciju da trenutno ili trajnije ne mogu da žive u svojoj porodici i u skladu s tim se ponašaju i stručni radnici, ističe Zoran Milačić.
 
Ukazuje da bi, verovatno, da nije hraniteljstva i tolikog broj hraniteljskih porodica, tendencija porasta broja dece u ustanovi bila veća.
 
"Trenutno je, i to je u zadnjih pet godina, oko 400 dece u kontinuitetu. S tim što negde preko 500 dece uđe u ustanovu na godišnjem nivo, što podrazumeva da određeni broj njih izađe, vrati se ili u biološku porodicu, ili se profesionalno osposobi da može da nastavi samostalno svoj život", navodi direktor Centra.
 
Posebno ukazuje da bi tendencija porasta broja dece u toj ustanovi bila veća da nije toliko hraniteljskih porodica.

U Srbiji je u hraniteljskim porodicama trenutno oko 6.000 dece. Trenutno u Begradu, gde se i najviše zbrinjava najveći broj dece nedostaje oko 300 hraniteljskih porodica, ističe Ana Simić.
 
Pored tog nedostatka, naglašava da nema i popularizacije hraniteljstva, upoznavanja javnosti sa tim koliko je značajno za našu decu. S druge strane, potrebno je i da hranitelji budu prihvaćeni i podržani od strane društva.
 
"Ljudi prihvate kada dođe u Zvečansku, ali neretko naiđemo na negodovanje kada dete završi u hraniteljskoj porodici, pogotovo kada su one situacije kada se dete premešta iz jedne u drugu ili odlazi na usvojenje", ističe Simić za RTS. 
 
Napominje da je zarada za rad hranitelja ispod minimalne, oko 31.000, tako da se hranitelji neće obogatiti od te plate, ali da je važan humanitarni rad i želja da se toj deci pomogne.
 
Uz to, važno je i znati da naknade za hraniteljstvo primaju samo standardni hranitelji, a ne i srodnici prvog reda, jer su oni po zakonu i u obavezi da učestvuju u izdržavanju deteta.
 
Simić dodaje da je malo poznato da sistem socijalne zaštite puno radi na prevenciji kako bi se dete zadržalo u biološkoj porodici, jer je ona definitivno najbolje mesto za odrastanje.