Društvo

Zašto pada cena litijuma na svetskom tržištu?

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Cena litijum karbonata, koji se koristi za proizvodnju baterija, pala je na svetskom tržištu više od 80 odsto od 2022. kada je zabeležena najviša vrednost ovog metala u istoriji.

Litijum je osnovna komponenta za proizvodnju baterija za mobilne telefone, laptopove i druge uređaje široke potrošnje, kao i električne automobile.

- Litijumski sektor u Evropi se nalazi u krizi - ocena je ekonomiste i člana Odbora za ekonomske nauke u okviru Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Boška Mijatovića za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sa druge strane, pojedini međunarodni eksperti smatraju da je reč o još uvek mladom tržištu koje se razvija i postaje sve veće i zrelije.

- Bilo je bizarnije da cene litijuma budu 80.000 dolara po toni 2022. nego današnja cena od oko 12.000 dolara - smatra Ahmed Mehdi, viši saradnik na Oksfordskom institutu za energetske studije.

Istovremeno Evropska unija je zadala cilj da do 2035. godine nova vozila neće zagađivati životnu sredinu, a litijum je uvršten u "kritične sirovine" u EU, kao ključan za proizvodnju baterija za električna vozila.
"Pad cene litijuma zbog električnih automobila"

Ekonomista Boško Mijatović za RSE kaže da je cena litijuma na svetskom tržištu opala od 2022. i 2023. godine za oko 80%.

- Uzrok pada cena litijuma je jasan – slaba prodaja električnih automobila u Evropskoj uniji - navodi on.

Mijatović kaže da su proizvođači litijuma u početku mislili da je došao kraj motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i u skladu sa tim isplanirali bitno povećanje proizvodnje.

- Ne traži se toliko električnih automobila i sada imamo viškove. Električni automobili nisu popularni iz jasnih razloga – skupi su i nemaju razvijenu mrežu punjača da bi mogli lako i efikasno da se pune - smatra on.

Mijatović dodaje da već postoje istraživanja da se litijumske baterije zamene drugim, kao što su natrijumske baterije.

- Natrijum je daleko jeftinija sirovina - kaže on.

Prema pisanju BBC, prodaja eletričnih vozila beležila je značajan rast od 2020. do 2023. Bilo je 10 miliona električnih vozila na putu 2020, a 2023. godine 45 miliona, navodi BBC.

Međutim, prodaja novih električnih automobila na baterije u Evropskoj uniji opala je za 12 odsto u maju u odnosu na godinu dana ranije, navodi Rojters.

To je, prema pisanju ove agencije, uslovljeno time što je Nemačka, najveće tržište električnih vozila u EU, u decembru okončala subvencije za kupovinu električnih vozila.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla takođe je zabeležio pad prodaje u maju u EU od 34,2%.

U tekstu objavljenom krajem juna, magazin Forbs (Forbes) navodi da se prekomerna proizvodnja litijuma "poklopila sa sporijom prodajom električnih vozila u odnosu na očekivanja, što je dovelo do prenatrpanosti u toj industriji".

Forbes prenosi analizu njujorške Siti investicione banke po kojoj je cena litijum karbonata u Kini u junu opala za 15% i po kojoj bi ta cena mogla dalje padati.

O padu cene litijuma na svetskom tržištu Fajnenšl tajms je pisao početkom godine. U članku objavljenom 25. januara kao jedan od mogućih uzroka navodi usporenu potražnju za električnim vozilima u Kini. 

Sa druge strane, ukazao je ovaj list, pad cene doveo je do toga da rudarske kompanije smanjuju troškove i odlažu planove o proširenju proizvodnje.

To se, kako je navedeno, najviše odrazilo na Australiju, koja proizvodi 40% svetskih zaliha litijuma.

"Sve više zaliha litijuma"

Ahmed Mehdi, sa Oksfordskog instituta za energetske studije, kaže za RSE da postoji više faktora koji su doveli do promena cena litijuma 2023. i u prvoj polovini 2024.

On objašnjava da su se zalihe litijuma uvećale, kao i da su poslednjih meseci nastavile da se povećavaju u Kini.

Tržište litijuma je u ciklusu korišćenja zaliha - navodi on.

Kina, prema njegovim rečima, koristi i izvore sirovina u Africi koji su sada "visoko konkurentni" u odnosu na australijske sirovine.

Trebalo bi da očekujemo raspon cena litijuma u narednih godinu ili dve, između 10-15.000 dolara po toni - navodi on.

Mehdi kaže da tržište litijuma postaje sve veće i da će biti sve konkurentnije.

Sa druge strane, on ističe da se primećuje i rast prodaje hibridnih vozila na tržištu električnih vozila, što utiče na potražnju za litijumom. Hibridna vozila koriste i motor sa unutrašnjim sagovrevanjem i elektromotor koji za napajanje koristi baterije.

Elekrična vozila trenutno čine oko 65-70% potražnje za litijumom, a hibridi podrazumevaju manje baterije i manju potražnju za tom sirovinom. To je zanimljiv trend za posmatranje - navodi on.