Sport

Srbija u finišu slomila Sudance, četvrtfinale sa Australijom

FOTO:Pixabay

FOTO:Pixabay

Simpatična ekipa Južnog Sudana pretila u prve tri četvrtine, Orlovi dodali gas i stigli do vredne pobede u finišu meča.

Srbija je ostvarila drugu pobedu na turniru Olimpijskih igara u Parizu protiv Južnog Sudana, na taj način osigurala je drugo mesto u C grupi, i što je još važnije, plasman u drugi šešir.

Na taj način, Orlovi su saznali i rivala u četvrtfinalu, igraće protiv selekcije Australije u sredu, 6. avgusta. Pobedi Srbije radovala se i Grčka, koja je na mala vrata prošla dalje, kao jedna od dve najbolje trećeplasirane selekcije. Najlošija je bila upravo Južni Sudan, koji je završio učešće na Olimpijskim igrama.

Srbija je dobro počela meč protiv Južnog Sudana, na uvodnu trojku rivala reakcija je bila odlična, Bogdanović je ubacio trojku, a Petrupev dva slobodna bacanja za šest poena viška (12:6).

Činilo se da će Orlovi odmah uhvatiti ritam, ali je afrička ekipa igrala vrlo dobro, čak je uspela i da preokrene uz pet vezanih poena Omota (18:15). Do kraja prvog kvartala, zaključno sa poenima Micića, Srbija je imala minimalnu prednost (23:22).

Posle sjajne sekvence na startu druge četvrtine Srbija je najpre otišla na četiri poena viška, uz još jednu trojku Bogdanovića (29:25), a nedugo potom kad je iza linije 6,75 pogodio i Jović Orlovi su imali maksimalnih devet poena prednosti (34:25).

Nije se Južni Sudan predavao, a pomagala im je i ekipa Svetisvala Pešića, koja je u pojedinim momentima bila prilično brzopleta. Sudanci su najpre prišli na tri poena zaostatka, kad je Pešić uzeo tajm-aut (36:33), a potom su i izjednačili (39:39).

Posle treće trojke Bogdanovića Srbija se još jednom „odlepila“ (47:42), a tada je na tajm-aut koji je zatražio selektor Sudanaca viđena i kraća rasprava kapitena Orlova Bogdanovića sa selektorom Pešićem. Do kraja prvog poluvremena Južni Sudan je prišao na tri poena manjka (47:44).

Nastavljeno je po istoj matrici u drugom poluvremenu, Srbija je konstantno imala prednost, u jednom trenutku ona je ponovo iznosila maksimalnih „plus devet“ (72:63).

Ipak, do kraja treće četvrtine Južni Sudan je najpre prišao na pet poena manjka (72:67), a na startu poslednjeg kvartala stigli su i na minus jedan (72:71). Da nije bilo Bogdana Bogdanovića, koji je imao svoje veče, pitanje je kako bi Srbija izdržala u ovom meču.

Ovako, kapiten je pogodio još jednu trojku, Srbija je ponovo imala sedam poena viška (78:71). Nedugo potom, vratili su se Orlovi i na devet poena prednosti, uz trojku Micića i polaganje Petruševa (82:73), na nešto manje od šest minuta pre kraja.

Kad je Micić pogodio Srbija je napokon stigla do dvocifrene razlike, prvi put na ovom meču (85:74). I tada su Orlovi napokon slomili otpor žilavog rivala, koji je zaslužio aplauze svih u dvorani, ali su završili ušešće na Olimpijskim igrama kao najlošija trećeplasirana selekcija.