Društvo

Prvi put u istoriji jezero Međuvršje prekriveno travom i algama

Foto: Boom93/M. Veljković
Ilustracija

Foto: Boom93/M. Veljković Ilustracija

Iako se nalazi pod zaštitom države, jezero Međuvršje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri potpuno je prekriveno travom i algama fekalnog porekla. Ali, umesto u čićenje jezera, država je u tom regionu odlučila da novac uloži u skupu pešačku stazu, kao i gradnju staklenog vidikovca na Kablaru na kojem su radovi praktično stali.

Prvi put u istoriji jezero Međuvršje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri u potpunosti je prekriveno algama i travom. Pritom, alge su fekalnog porekla.

Površina vode se više ne vidi. A koliko može biti opasno na jezeru, možda najbolje svedoči nedavno višečasovno spasavanje sedmoro turista, među kojima je bilo i dvoje dece. Oni su se čamcem zaglavili na sred jezera zbog velike trave.

Violeta Marković, odbornica Narodne stranke u Skupštini Čačka, kaže za N1 da je do sada 500 miliona dinara uloženo u Ovčar banju i Kablar. Marina i pešačka staza su sagrađeni od behatona. Sa druge strane, kako objašnjava Marković, za čišćenje jezera se godišnje izdvaja samo tri miliona dinara.

„Ovo je bilo jedno od najbolje poribljenih jezera u Srbiji. Dva puta godišnje se poribljavalo jezero. Bila je ribolovačka staza koja je sada zarasla u rastinje. Imali smo svuda okolo, oko manastira, česme koje su bile sa pijaćom vodom, sve su zatvorene. Imamo sada behaton i imamo fekalne alge. Ja ne znam ko može da uživa u ovome“, kaže ona

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović se na pitanje dokle se stiglo sa čišćenjem jezera, koje se najavljuje poslednjih deset godina, nada da će radovi krenuti na jesen.

Ali deo krivice prebacuje i na meštane, koji bi, kako kaže, trebalo bolje da održavaju priobalje.

„To će trajati godinana, to je ogroman posao, ali kada krenemo i završićemo, slažem se da i neki vikendaši bolje mogu da uređuju svoj prostor“, kaže on.

Procene su da bi početna cena čišćenja jezera Međuvršje bila 40 miliona evra.

Osim algi, problem je i mulj, ali osim što se ne zna koliko bi koštalo, niko ne zna ni koliko bi sve trajalo.