Moj grad

Harambaša - titula za koju se ovo selo svake godine bori: Obeleženi Dani Stanoja Glavaša (FOTO)

Foto: Aleksandar Antonijević

Foto: Aleksandar Antonijević

Stanoje Glavaš kao istorijska ličnost je Srbiji dobro poznata, ali Glibovac još uvek s ponosom slavi sećanje na njega. S obzirom na to, ove godine je obeležena dvadeseta po redu manifestacija pod nazivom "Dani Stanoja Glavaša".

Kako je Glavaš bio sjajan i uticajan zanatlija i hajduk, legenda kaže da Turci nisu smeli ni da pomenu njegovo ime, ali Glibovčani ga se rado sećaju svake godine. Tradicija nalaže da se u letnjim mesecima (uglavnom početkom avgusta) obavezno obeleže njegovi dani, te da se u njegovu čast organizuje i bogati program koji bi svima obezbedio dobar provod. Ni ova godina nije bila izuzetak pa su se tako svi meštani Glibovca još jednom ujedinili i odali počast Stanoju Glavašu.

Pored kulturno-umetničkog programa koji je neizostavni deo, ono što najviše interesuje meštane jeste pitanje ko će ove godine ponosno podignuti pečeno prase i osvojiti titulu harambaše.

Harambaša se ne postaje lako. Svako ko je zainteresovan prvo se mora dokazati kao dostojan ove titule takmičenjem u šest različitih disciplina - skok u dalj iz mesta, bacanje kamena sa ramena, borba na gredi, obaranje ruku (zbog incidenta od prethodnih godina ova disciplina je izbačena), nadvlačenje klipka i bacanje potkovice.

Takmičenje se odvija u dva dela. Prvo na red dolaze mlađi takmičari, dok oni nešto stariji nastupaju nakon njih.

Stariji pobednik koji je osvojio najveći broj poena iz pomenutih disciplina imenuje se za harambašu, a kao nagradu dobija pečeno prase koje tradicionalno mora da podigne iznad glave ispred svih prisutnih, a ove godine to je bio Nikola Stepanović.

Takođe, nakon završetka celog programa koji traje dva dana, organizuje se i svečani ručak koji žene Glibovca sa velikom ljubavlju spremaju.

FOTO: Aleksandar Antonijević

Piše Aleksandar Antonijević, dopisnik Boom93 iz Smederevske Palanke