Moj grad

Obeležen Dan rudara: Položeni venci na spomen obeležje Majdan

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Polaganjem venaca na spomen obeležje Majdan u Kostolcu, obeležen je 6. avgust Dan rudara.

Dan rudara ustanovljen je u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika, kod Despotovca, štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, za skraćenje radnog vremena i besplatno ulje za lampe za osvetljavanje jama, koje su do tada sami plaćali.

Generalni direktor AD “Elektroprivreda Srbije”. Dušan Živković podsetio je da je juče sa sindikatima ovog preduzeća potpisan kolektivni ugovor kojim su stvoreni uslovi za srednjoročnu stabilnost i proizvodnju električne energije.

FOTO: Boom93

"Dogodine u ovo vreme bićemo svedoci puštanja u rad ta dva postrojenja te će Kostolac imati više od 500 megavata novoinstaliranih kapaciteta”, naveo je Živković.

Gradonačelnik Saša Pavlović je naveo da je Gradska opština Кostolac jedna od onih sredina koje su neraskidivo povezane sa stvaranjem energije kroz ugalj.

FOTO: Boom93

"Poslednjih decenija, zahvaljujući nameri države da uredi oblast zaštite životne sredine, ponosimo se i rezultatima na tom polju. Sve je to učinjeno kako bi se zaštitilo zdravlje zaposlenih, ali i ljudi koji žive u neposrednoj okolini Кostolca. Možemo reći da je istorija eksploatacije rude u svetu u isto vreme i istorija unapređenja uslova rada rudara" istakao je Pavlović.

FOTO: Boom93

Vence na spomenik položili su predstavnici ogranka TEKO Kostolac, Sindikata kopova Kostolac kao i predstavnici Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac.

Nakon polaganja venaca, održan je kulturno-umetnički program koji su pripremili učesnici projekta "Moja Srbija" u organizaciji Psihološkog centra Kostolac pod pokroviteljstvom Gradske opštine Kostolac.

FOTO: Boom93