Sport

Preokret Srbije: Od -24 do olimpijskog polufinala

Košarka /ilustracija

Košarka /ilustracija

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Olimpijskih igara pošto je u “Akor areni” posle produžetka rezultatom 95:90 savladala Australiju! U Parizu smo gledali spektakularan duel u kojem je selekcija koju vodi Svetislav Pešić imala neverovatna 24 poena zaostatka.

Međutim, svetski vicešampioni su demonstrirali veliku hrabrost i odlučnost i izborili polufinalni okršaj sa boljim iz duela SAD – Brazil.

Nije start išao na ruku reprezentativcima Srbije, koji energetski nisu mogli da odgovore Australijancima i da pronađu rešenje za raspoloženog Petija Milsa. U prvoj polovini druge četvrtine Australija je kompletirala seriju 20:0 i potom došla (u dva navrata) do maksimalnog vođstva od 24 poena.

Selektor Svetislav Pešić je tokom jednog tajm-auta besno vikao na svoje igrače:

“Koliko puta prolazi, nijedan faul nije bio. Mils daje 20 poena vam daje i nijedan faul! Hoćemo da pobedimo… Na koji način!? Udarajte malo”, grmeo je 74-godišnji stručnjak.

Srbija ipak do poluvremena uspeva da se vrati „u život“ preko serije 15:2, a u trećem periodu se potpuno vraća u igru. Tada su igrači Srbije napravili još jednu seriju 15:2 i poveli.

Imala je Srbija psihološku prednost posle velikog povratka, ali umalo je ostala bez pobede u samom finišu. Vasilije Micić je imao priliku da slobodnim bacanjima donese „Orlovima“ prednost od tri poena u samoj završnici, ali plejmejker je bio polovičan sa linije penala. Sa druge strane, neverovatni Mils je pogodio i doneo „Bumersima“ dodatnih pet minuta.

U nastavku je Australija povela i delovalo je da je bliže pobedi, ali tada odbrana Srbije donosi prevagu, naročito pošto je srpski tim u tom segmentu igre tokom većeg dela utakmice bio ispod svog nivoa. Na kraju, ispostaviće se, odličili su dvojka iz okreta Nikole Jokića i ukradena lopta Filipa Petruševa, ali jasno je da je čitav tim Srbije dao ogroman doprinos ovoj pobedi.

Treba naglasiti da na ovom meču Pešić nije mogao da računa na Nikolu Jovića, koji nije nastupio usled prehlade.