Društvo

Olimpijcima stiže 200.000 evra za medalje, Čaviću, Tipsareviću i Ivi Obradović nacionalna penzija

Novac za najavljene nagrade za ostvarene rezultate na Olimpijskim igrama u Parizu upravo je opredeljen iz budžetske rezerve. Rešenje objavljeno u Službenom glasniku ukazuje da je, za sada, za osvojene medalje izsvojeno ukupno 118 miliona dinara.

Naime, 47,2 miliona dinara prenose se u budžetsku rezervu i raspoređuju Ministarstvu sporta, upravo za isplatu novčanih nagrada sportisti i treneru za osvojene medalje na Olimpijskim igrama u Parizu.

Tako će se novčana nagrada dodeliti teniseru Novaku Đokoviću za osvojenu zlatnu medalju na OI u iznosu od 200.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Najbolji srpski teniser je već najavio da će ovaj novac pokloniti u humanitarne svrhe. 

Istu sumu dobiće i Viktor Troicki, trener Novaka Đokovića, za osvojenu medalju na OI u Parizu, koja ove godione traje od 26. jula do 11. avgusta.

Samo par dana ranije, 70,8 miliona dinara izdvojeno je iz budžetske rezerve za sportiste Zoranu Arunović, Damira Mikeca i njihovog trenera – Jelenu Arunović.

I njima je stiže po 200.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Nacionalnu penziju dobili Tipsarević, Čavić i Iva Obradović
Vlada Srbije je 1. avgusta donela Rešenje o dodeli nacionalnog sportskog priznanja sportisti Janku Tipsareviću za osvojen DEJVIS kup međunarodne teniske federacije koji je održan u Srbiji 2010. godine.

Nacionalno sportsko priznanje znači doživotna mesečna novčana primanja odnosno penzija u određenom iznosu.

Kako se ispostavilo, i u ovom slučaju će muškarci prihodovati više od žena.

Tipsarević će dobiti penziju u visini od dve i po prosečne neto zarade u Srbiji za decembar prošle godine.

Ovo priznanje, odnosno penziju dobiće i sportistkinja Iva Obradović za osvojenu srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u olimpijskoj disciplini veslanje, ženski dubl, koja je održana u Bugarskoj 2011. godine.

Njoj je dodeljena penzija u visini od jedne i po prosečne neto zarade u Srbiji za decembar prošle godine.

Nacionalna penzija u visini od dve i po prosečne neto zarade u Srbiji od decembra prošle godine, dobiće i plivač Milorad Čavić, koji na ovo priznanje čeka deceniju i po.

Nacionalna penzija provbitno mu je dodeljena za osvojenu srebru medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, kada se takmičio u disciplini leptir/delfin 100 metara.

Proslavljeni srpski plivač prošle godine je tužio Plivački savez Srbije, upravo zato što u tom momentu još uvek nije dobio nacionalnu penziju – iako je proglašen dobitnikom i nacionalnog priznanja i penzije,