Hronika

Suđenje Urošu Blažiću izmešta se u Viši sud, glavni pretres od 21. do 23. avgusta

publicdomainpictures.net/ilustracija

publicdomainpictures.net/ilustracija

Suđenje Urošu Blažiću, optuženom da je u selima Dubona i Malo Orašje kod Mladenovca ubio devet osoba, a ranio 12, izmešta se iz Centralnog zatvora u Beogradu u zgradu Višeg suda, saopštio je Viši sud u Smederevu.

Dodaje se da je glavni pretres zakazan za 21. 22. i 23 avgust, sa početkom u 10 časova, na osnovu rešenja predsednice Vrhovnog suda.

On će biti održan u sudnici broj jedan Višeg suda u Beogradu, u Ustaničkoj ulici broj 29.

Pripremno ročište pred početak suđenja Uroša Blažića trebalo je da bude održano 23. maja u Višem sudu u Smederevu, ali to se nije desilo, jer su prisutni članovi porodica i rođaci žrtava napali Blažića.

Pripremno ročište je nastavljeno u Beogradu, u sudnici Centralnog zatvora, koja je bila premala da primi sve zainteresovane, pa je odlučeno da se izmesti u Specijalni sud.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Smederevu tereti Uroša Blažića za teško ubistvo, a osim njemu u istom postupku sudi se i Blažićevom ocu.

Otac Blažića optužen je za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija, zbog toga što je u kući u kojoj je živeo pronađena velika količina vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija.

Tužilaštvo je za njih dvojicu predložilo kazne od po 20 godina zatvora.

Ovo je inače maksimalna kazna na koju Blažić može biti osuđen, jer je u trenutku kada je počinio zločin imao nepunu 21 godinu. Zbog toga, po zakonu, ne može biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Masovno ubistvo u Malom Orašju i Duboni dogodilo u kasnim večernjim satima 4. maja 2023. godine i to samo nepuna dva dana nakon masakra u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograda.

Nakon masovne pucnjave usledila je višesatne potraga za počiniocem, a policija je proglasila akciju „Vihor“.

Uroš Blažić je, nakon masovnog ubistva i ranjavanja meštana u selima Dubona i Malo Orašje, pobegao i sakrio se u pomoćnoj prostoriji u kući svojih rođaka u selu Vinjište kod Kragujevca.

Policija ga je tu i uhapsila u ranim jutarnjim satima 5. maja 2023. godine, a pomoćnoj prostoriji pronašla je oružje, veliku količinu municije, kao i eksplozivna sredstva.

Zbog toga su optuženi i rođaci Blažića. Viši sud u Kragujevcu, gde im se sudilo, oslobodio je optužbi ujaka, a brata od ujaka Blažića je osudio na godinu i po dana zatvora.