Sport

Četvrtfinale maksimum za košarkašice Srbije

Košarka /ilustracija

Košarka /ilustracija

Košarkašice Srbije ovog puta nisu uspele. Posle bronze iz Rio de Žaneira, četvrtog mesta u Tokiju, ekipa koja je potpuno drugačija od te dve sa prethodnih Igara nije mogla dalje od najboljih osam. Desio se ubedljvi poraz od Australije u četvrtini finala 85:67, a utisak je da je i ovaj uspeh velika stvar za srpsku žensku košarku

Srpkinje su plasmanom u četvrtfinale ostvarile uspeh i neki prećutni cilj, s obzirom da je i samo učešće podmlađenog tima na OI, trećeg uzastopnog za Srbiju, ravno podvigu.

Reprezentacija Srbije je solidno otvorila utakmicu poenima Nogićeve, ali opasnim rivalkama je malo trebalo da se razigraju. Iskoristile su Australijanke najpre nesigurnost Srpkinja u napadu, u reketu, a zatim i kažnjavale njihove propuste u odbrani.

Vitkom i Melburn su bile nepogrešive u šutu, pridružile su im se i snažna i pokretljiva pod košem Džordž i precizna Smit. To je rezultiralo njihovom konstantnom jednocifrenom prednošću u prvoj četvrtini. Uzvraćale su Raca, Nogić, Anderson, Dugalić, Janković, Čađo, ali realno, teško su nalazile put do koša i imale silne muke u odbrani.

Druga četvrtina je otvorena sa plus 9 na kontu Australije, koja je zatim prešla u dvocifreno vođstvo. Razigrana Smit je pravila velike probleme Srpkinjama, ali i ceo protivnički tim je bio nezaustavljiv. Posle 40:25 za Australiju, Srbija je zaigrala presing i smanjila na 30:40 (16. munutu, trojka Čađo), uz par osvojenih lopti, ali ta pretnja je trajala kratko.

Rivalke dodaju gas i odmiču na 48:30, a tokom velikog odmora na semaforu je stajalo 32:48. Brinula je i povreda Anderson, koja je šepajući završila poluvreme i tako još kratko odigrala u nastavku.

Na početku drugih 20 minuta nastavljena je žestoka borba sa jakim kontaktima, što su sudije više tolerisale Australijankama od samog starta meča. S obzirom na razliku u kvalitetu u korist Australije zaista im nije bio potreban arbitarski vetar u leđa…

Ali, navikli smo već na čudne momente, od famoznog žreba do diskutabilnog kvaliteta FIBA sudija na planetarnim takmičenjima… To sve, naravno, ne umanjuje zasluženi uspeh Australije, koja u sve boljoj formi juriša ka odličju.

Srpkinje su u drugom poluvremenu zaigrale nešto čvršće i sigurnije i primakle se na 39:50. Međutim, nedugo potom sjajna Vitkomb je trojkom preko ruke poentirala za 60:39 (15.minut) i dovela srpski tim u krajnje nezavidnu situaciju. Ubrzo je bilo i plus 28 za moćne rivalke.

Četvrti period je bio samo formalnost, u igru se vratila povređena Anderson, tim Srbije se trudio da donekle ublaži poraz, koristeći i ležerniju igru protivnica, ali teško je sve išlo. Bilo je jasno da je preokret nemoguća misija.

Sve u svemu, možda paradoksalno zvuči, uprkos bolnim porazima od Španije i Australije, učešće Srpkinja na ovim OI je svojevrsna pobeda srpske ženske košarke. Dostojno su predstavljale srpsku i evropsku košarku na nikad izjednačenijem olimpijskom turniru. Plasman među osam najboljih svetskih selekcija je veliki uspeh srpskog podmlađenog tima.