Društvo

Koliko koštaju osnovne pripreme za školu

FOto: S.Lisac

FOto: S.Lisac

Do početka školske godine ostalo je nepunih mesec dana. Knjižare su već opremljene školskim priborom, a roditelji se psihički pripremaju za kupovinu koja može biti stresna. Kupuje se na rate, odloženo, novo, polovno. Za kvalitetniju školsku opremu potrebno je izdvojiti skoro prosečnu platu u Srbiji. Ako želite da uštedite i izbegnete nepotrebne troškove, Boom vam donosi nekoliko korisnih saveta.

Cene u knjižarama koje smo obišli uglavnom su slične prošlogodišnjim. To su nam potvrdile i radnice. Prošlogodišnjih manjih rančeva, bez ojačanja ima od 400 do 950 dinara.

Anatomski rančevi su preporučljivi za prvake zbog njihovog dizajna koji podržava pravilan položaj kičme. Cena varira u zavisnosti od dodataka kao što su točkići i ojačanje. Mogu kupiti po ceni od 4 hiljade do 7 000 dinara. 

Za starije školarce postoje različite vrste rančeva, mnogo je veći izbor, počevši od rančeva sa više pregrada, do “2 u 1” rančeva za školu.

Najskuplji ranac sa točkićima je 12 hiljada dinara.  Ukoliko je kvalitetan,  može biti dugotrajnija i udobnija investicija.

Dvodelne pune pernice variraju od 700 pa do 3000 dinara. Mana ovih pernica je da one zauzimaju nešto više mesta u rancu i teže su kada se uporede sa običnim ovalnim pernicama. Cena ovalnih je od 300 do 950 dinara.

Međutim, ovalne pernice nisu preporučljive za decu koja tek polaze u školu, jer je primećeno da deca gube previše vremena na traženje i preturanje po pernici i da na taj način mogu da ometaju čas, dok sa čvrstim pernicama na spratove ovo nije slučaj. Čvrste pernice su dobre i za vežbanje motorike jer, kako kažu u knjižari, potrebna je određena spretnost kako bi se olovke, bojice i flomasteri vratile na svoje mesto u tvrdoj pernici.

Cene svezaka su različite - A4 sveske su od 80 do 260 dinara, dok su male A5 sveske od 40 do 90 dinara. Imai  skupljih zavisi od broja listova, dizajna i da li su ukoričene. Prilagodite izbor svezaka potrebama vašeg deteta.

Cene flomastera za set od 12 komada kreću se od 90 do 650 dinara, dok drvene bojice koštaju od 65 do 700 dinara. Iako mogu biti skupi, kvalitetan pribor za crtanje i bojenje je važan za kreativne aktivnosti deteta.

Iako su i megamarketi idealna mesta za veću kupovinu, cee škoslokog pribora nisu baš pristupačne. Tako se rančevi sa ojačanjem u jednom od hipermarketa u gradu ne mogu naći za manje od 7 hiljada. Sveske su takođe skuplje nego u knjižarama kao i prateći pribor. 

 

Caption
Caption

Podsetimo i da svake godine Grad Požarevac obezbeđuje pakete za prvake, koji uključuje osnovni školski pribor, kao što su pernica, sveske, vodene boje, plastelin, samolepljivi kolaž papir i geometrijski set. Ovo može smanjiti troškove roditeljima, jer prvaci paket  dobijaju u prvim danima septembra. Možda je nabolje da proverite šta nedostaje u paketu i kupite ostatak pribora naknadno. Time ćete izbeći i velike gužve u knjižarama. 

Dodatni trošak roditeljima je i bar jedan novi komad garderobe, koji gotovo svaki đak poželi za početak školske godine.