Društvo

Održane dve obuke u okviru projekta ,,Socijalno i ekonomsko osnaživanje ugroženih grupa u Gradu Požarevcu”

FOTO: Boom93/R. Momirović

FOTO: Boom93/R. Momirović

Grad Požarevac je u okviru projekta ,,Socijalno i ekonomsko osnaživanje ugroženih grupa u Gradu Požarevcu’’ sproveo dve obuke za korisnike kojima je ova vrsta obučavanja bila potrebna.

Ovakva vrsta obučavanja je jedan od načina da se doprinese povećanju   zapošljivosti   teško   zapošljivih   lica. Ovi   kursevi   su   zasnovani   na pozitivnom   iskustvu   iz   prethodnih   projekata   jer   su  se pokazali  veoma   efikasnim   u osnaživanju   teško   zapošljivih   lica   i   otvaranju   novih   mogućnosti   za   zapošljavanje. Nakon konsultacija sa lokalnim partnerskim organizacijama Udruženjem žena ,,RUŽ’’ iz Kostolca i Udruženjem Roma braničevskog okruga i ciljnim grupama, osmišljena su dva tipa stručnih obuka.

Obuka za karijerno vođenje i savetovanje organizovana je za 20 osoba, a teme koje su bile obuhvaćene su trening za započinjanje poslovanja, aktivno traženje posla i trening samoefikasnosti.   Polaznici   su   sa   mentorima   naučili   o   procesu   za   otvaranje   i registraciju   preduzeća,   izradu   biznis   plana   po   metodologiji   Nacionalne   službe   za zapošljavanje.   Polaznici   su   takođe   naučili   i   kako   da   napišu   radnu   biografiju   i propratno pismo. Krajnji cilj jeste bio da polaznici obuke poboljšaju svoje  veštine i kompetencije na tržištu rada i jeste bio namenjen  osobama koje čekaju na posao preko godinu dana.  Ciljna grupa su uglavnom  bili  Romi i Romkinje, jer postoji veliki broj pojedinaca koji imaju barijere u zapošljavanju i izazove koje treba da prevaziđu. Pored navedenog,   polaznici   ove   obuke   imaće   besplatnu   prateću   savetodavno   -   mentorsku podršku u izradi biografije i motivacionog pisma.

Druga   obuka   se   odnosila   na   sticanje   posebnih   znanja   i   veština   u   oblasti različitih   zanata   za   35   korisnika.   Na   osnovu   potreba   polaznika,   organizovana   je teorijska   i   praktična   obuka   za   sledeća   zanimanja:   mašinbravar,   moler,   knjigovođa, službenik   radnik   obezbeđenja,   kozmetičar,   osnovna   informatička   obuka,   frizer, manikir-pedikir, kuvar, maser. Polaznici obuka su savladali program obuka i stekli potrebne veštine i znanja za samostalan  rad u okviru  odabranih zanimanja, što  su i pokazali   na   završnim   testiranjima.   O   svim   polaznicima   postoji   uredna   potpisana evidencija od strane polaznika obuka – u sklopu rasporeda obuke, potvrde polaznika o realizovanoj praksi.   Svim polaznicima su  urađeni   sertifikati   odnosno   uverenja   za službenike obezbeđenja.  

Podsećamo   da   je   Projekat   deo   šireg   projekta   nemačko-srpske   razvojne saradnje ,,Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji'' koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für   Internationale   Zusammenarbeit   (GIZ)   GmbH   u   saradnji   sa   Ministarstvom   za   rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Vrednost Projekta je ta 87.584,00 evra. Fokus ovog projekta je na unapređenju usluga socijalne zaštite i na unapređenju zapošljivosti marginalizovanih grupa u  Gradu   Požarevcu, a gore poemnute obuke su  samo   deo svih planiranih aktivnosti.