Društvo

Šta se planira sa prostorom kod jezerceta na Tabani?

Udruženje lovaca iz Požarevca dobilo je pre 20 godina prostor na Tabani na trajno korišćenje. U nekoliko navrata su najavljivali njegovo uređenje. Međutim, do sada ništa nije urađeno. Tu postoji jezerce koje je zapušteno i neupotrebljivo.

Boom 93 obišao je prostor na Tabani. Trenutno su tu mali bager, gomila mulja i ponešto građevinskog šuta. Jezerce se jedva nazire, nepristupačno je i oseća se smrad. 

Kontaktirali smo Bobana Lazića, predsednika Udruženja "Lovac", koji raspolaže ovim prostorom. Kako je rekao, plan je da se jezero očisti od nagomilanog mulja, postavi zaštitna ograda i obezbedi kontinuirani dotok čiste vode. Ovaj prostor, koji je ranije bio zanemaren, biće preuređen kako bi postao funkcionalan.

"Treba da se to ogradi i zaštiti, da se počisti od mulja koji je godinama ispuštala perionica (perionica tepiha) kako bi se obezbedio dotok čiste vode. Već ima  dotoka sa susednih izvorišta. Treba da se to sve uredi, da to bude kultivisano."

Caption

Pored osnovnih radova, planira se i uvođenje novih sadržaja, poput mini vrta. Razmišlja se i o poligonu za izložbu pasa. Lazić ističe da će se truditi da ovo područje ne bude samo vizuelno privlačno, već i korisno.

Iako Grad poseduje parcelu na kojoj se nalazi jezero, finansijska sredstva za projekat dolaze iz budžeta Udruženja lovaca. Grad, nažalost, nije u mogućnosti da obezbedi sredstva za ovu vrstu izgradnje zbog trenutnih finansijskih ograničenja. Sve investicije i ulaganja biće usmerena iz sopstvenih sredstava udruženja.

"Grad je vlasnik parcele. Udruženje je 2004. ili 2005. godine dobilo na trajno korišćenje tu parcelu. Mi smo imali suvlasništvo sa gradom, gde smo izgradili lovački dom i onaj restoran. Onda smo i podneli zahtev da nam se to dozvoli da korišćenje, kako bi uredili taj prostor." 

Radovi na uređenju jezera biće izvedeni u fazama, u zavisnosti od dostupnih sredstava.

"Naša želja je da ovo jezero postane omiljeno mesto za rekreaciju, dodao je Lazić.