Društvo

PIO fond za pet godina izgubio milijardu dinara: Nisu odgovarali na zahteve građana

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je za pet poslednjih godina izgubio minimum milijardu dinara samo zato što nije odgovarao na zahteve i upite građana Srbije.

Savet za borbu protiv korupcije koji je na osnovu istraživanja došao do ovog podatka, sumnja da su u sve umešani i sami radnici Fonda, piše Nova.rs.
 
Savet za borbu protiv korupcije sproveo je istraživanje o troškovima, odnosno šteti koju je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje pretrpeo od 2013. do 2023. godine zbog izgubljenih sudskih sporova koje su građani pokretali zbog ćutanja uprave.
 
Do kraja 2022. godine na čelu Fonda PIO bila je Dragana Kalinović. Na njeno mesto postavljen je Relja Ognjenović.
 
Savet navodi da je neažurnost i nesavesnost u radu Fonda PIO oko zahteva stranaka za ostvarivanje njihovih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, dovela do naglog rasta upravnih sporova sa osnovom ćutanje uprave.

Taj broj se od 2012. godine do danas uvećao za čak 1.000 puta.
 
Za pet godina, tačnije od 2019. do 2023. broj upravnih sporova čiji je osnov ćutanje uprave se sa 3.937 sporova, uvećao na 44.186 sporova. Dakle taj broj se udesetostručio, piše u zvaničnim podacima PIO fonda.
 
Savet je izračunao da je PIO pretrpeo štetu od 1,6 milijardi dinara na ime izgubljenih upravnih sporova po svim osnovama bez izvršnih troškova i troškova zakonske zatezne kamate. Samo po osnovu ćutanja uprave, šteta je oko milijardu dinara sa plaćenim troškovima i kamatama.
 
Navode i da je Upravni sud praktično zatrpan predmetima čiji je osnov ćutanje uprave.
 
Savet, na čijem čelu je Miroslav Milićević, u svom izveštaju navodi i da nesavesnost i neažurnost nisu jedini razlog rapisnog povećanja upravnih sporova.
 
"Tome doprinose NN radnici Fonda svesno, u dogovoru sa osiguranicima, namerno prouzrokujući ćutanje uprave, nečinjenjem – nepostupanjem u predmetima, u nameri da se "ukalkulišu" u izazvane sudske troškove povodom vođenja upravnog spora", navodi Savet.
 
Dodaju da odgovornost za štetu snosi i rukovodstvo Fonda koje, iako su ih stručne službe fonda blagovremeno od 2018. godine u više navrata upozoravale i predlagale rešenja, nije ništa preduzelo.
 
Ovaj izveštaj Savet za borbu protiv korupcije uputio je Vladi Srbije.
 
U njemu između ostalog predlaže da se naloži Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, s obzirom da je ukinut Nadzorni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPIO), da izvrši nadzor nad zakonitošću rada Fonda i njegovog nepostupanja koji za posledicu ima ogroman broj tužbi čiji je osnov ćutanje uprave u kojima je tužena Direkcija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.
 
Savet predlaže i da UO Fonda utvrdi odgovornost rukovodstva za nastalu štetu.