Društvo

Đedović Handanović: Na podrčju Avale i Kosmaja nisu planirani rudnici

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najoštrije demantovala saopštenje Udruženja “Naša mesna zajednica” da je planirano otvaranje rudnika na podrčju Avale i Kosmaja.

Svaki prostorni plan obuhvata deo koji se odnosi na istraživanja sirovina, ali to ne implicira ni same dozvole za istražne radnje, a kamoli otvaranje bilo kakvog rudnika, naglašava se u saopštenju Pres službe Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako se navodi, „od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobijen je zahtev za dostavljanje uslova za izradu Prostornog plana područja posebne namene predela izuzetnih odlika Avala-Kosmaj“.

U skladu sa zahtevom, Ministarstvo rudarstva i energetike je dostavilo podatke iz okvira svoje nadležnosti, dodaje se u saopštenju i napominje da se „ne radi ni o kakvim istraživanjima metala, odnosno da nije izdato nijedno odobrenje za istraživanje metala“.

„U ovom trenutku nema planova, niti namere za otvaranje rudnika u ovom području, a sve tvrdnje o ovoj temi su izvučene iz konteksta i koriste se u političke svrhe radi laganja i obmanjivanja građana Srbije“, ukazuje se u saopštenju.