Sport

Bronzana medalja za košarkaške heroje Srbije

FOto: skrinšot/RTS

FOto: skrinšot/RTS

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu! Izabranici Svetislava Pešića u subotu su u jutarnjem terminu porazili Nemačku, šampiona sveta, rezultatom 93:83. U istoriju olimpijskog turnira upisao se i Nikola Jokić, koji je postao tek četvrti igrač u istoriji ovog turnira koji je na jednoj utakmici zabeležio tripl-dabl.

 

Srbija je posle hrabre i gotovo savršene igre u polufinalnom spektaklu poražena od SAD u dramatičnom finišu, iako su Amerikanci sa timom prepunim NBA zvezda predstavljali ogromne favorite. Nemci su izgubili od Francuske, iako su tokom većeg dela utakmice imali vođstvo.

Prethodnog leta Nemačka i Srbija su se sastale u Manili u finalu Svetskog prvenstva, kada je tim Gordona Herberta bio prvi i došao do prve titule na Mundobasketu.

Ipak, za razliku od te utakmice, Srbija u svom sastavu ima Nikolu Jokića i Vasilija Micića, ali i Ognjena Dobrića, koji se povredio na startu prošlogodišnjeg finala SP.

Zanimljivo je naglasiti i da je Svetislav Pešić, selektor Srbije, jedna od ključnih osoba za razvoj nemačke košarke. Iskusni stručnjak bio je selektor Nemačke od 1987. do 1993. godine, a potom kratko i 2012. godine.

Olimpijsko finale u kojem se sastaju SAD i Francuska, baš kao i tri godine ranije u Tokiju, igraće se u nedelju u „Bersiju“ od 21.00.