Društvo

Iz dijaspore do sada u Srbiju stiglo manje novca nego prošle godine

Foto: Envato elements/ilustracija

Foto: Envato elements/ilustracija

Trenutni "presek" stanja, na osnovu podataka Narodne banke Srbije, kaže da su doznake ove godine u Srbiju pristizale nešto sporije nego prošle godine.

U periodu januar - maj iz inostranstva je poslato 2,08 milijardi evra, ili za dva procentna poena manje nego u isto vreme prošle godine, kada je zabeležen priliv od 2,12 milijarde evra, piše Biznis.rs.
 
Najslabiji mesec za doznake ove godine bio je baš maj, sa ukupno 459 miliona evra ili za gotovo desetinu manje nego što je uplaćeno u maju prošle godine, kada je na ime doznaka stiglo 506 miliona evra.

NBS je, inače, u okviru majskog Izveštaja o inflaciji navela da za ovu godinu projektuje priliv doznaka na sličnom nivou kao i prošle godine - odnosno oko pet milijardi evra.
 
Podsetimo da je prošle godine najviše novca stiglo iz Nemačke - 27 odsto, Švajcarske - 13 odsto, Austrije - 10 odsto, zatim Francuske - šest odsto i Hrvatske - pet odsto.
 
Kada je reč o valutnoj strukturi, prošle godine je ogromna većina novca odnosno 83,1 odsto priliva od doznaka bilo u evrima, 7,7 odsto u američkim dolarima, 3,9 odsto u švajcarskim francima, a 5,3 odsto u ostalim valutama.