Moj grad

Grad objavio dva poziva za poljoprivrednike

FOTO: Pixabay/ilustracija

FOTO: Pixabay/ilustracija

Grad Požarevac objavio je dva javna poziva koji se odnose na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Požarevca za 2025. godinu.

Jedan je Javni poziv za ostvarivanje prava korišćenja bez plaćanja naknade poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Požarevca

Poljoprivredno zemljište u državnoj svojini, u površini koja je primerena delatnosti kojom se bave, može se dati na korišćenje bez plaćanja naknade za poljoprivrednu proizvodnju:

  • obrazovnim ustanovama - školama, stručnim poljoprivrednim službama i socijalnim ustanovama (do 100 hektara) i
  • visokoobrazovnim ustanovama - fakultetima i naučnim institutima čiji je osnivač država i ustanove za izvršenje krivičnih sankcija (do 1000 hektara).

Poljoprivredno zemljište u državnoj svojini može se dati na korišćenje bez plaćanja naknade u cilju pošumljavanja pravnim licima u državnoj svojini koja su registrovana za poslove u oblasti šumarstva.

Radi ostvarivanja prava korišćenja zemljišta bez plaćanja naknade, zainteresovani neophodnu dokumentaciju treba da dostave do 31. oktobra 2024. godine.

Drugi je Javni poziv za dokazivanje prava prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Požarevca za 2025. godinu.

Pozivaju se vlasnici sistema za navodnjavanje, odvodnjavanje, vlasnici ribnjaka, poljoprivrednog objekta, staklenika, plastenika i višegodišnjih zasada (voćnjaka i vinograda koji su u rodu) na poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini, koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu najmanje tri godine, kao i vlasnici domaćih životinja, koji su i vlasnici, odnosno zakupci objekata za gajenje tih životinja na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj se pravo prečeg zakupa ostvaruje, koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu najmanje jednu godinu, da dostave neophodnu dokumentaciju radi dokazivanja prava prečeg zakupa na poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini na teritoriji grada Požarevca za 2025. godinu.

Lica koja su zainteresovana za ostvarivanje prava prečeg zakupa po osnovu poljoprivredne infrastrukture dužna su da podnesu Zahtev za izlazak Republičke poljoprivredne inspekcije, a lica koja su zainteresovana za ostvarivanje prava prečeg zakupa po osnovu stočarstva Zahtev za izlazak Republičke veterinarske inspekcije, najkasnije do 1. septembra 2024. godine.

Radi ostvarivanja prava korišćenja zemljišta bez plaćanja naknade i radi dokazivanja prava prečeg zakupa neophodnu dokumentaciju potrebno je dostaviti do 31. oktobra 2024. godine. Informacije o dokumentaciji i načinu podnošenja možete pronaći OVDE.