Moj grad

Porast temperatura donosi povećanu potrošnju vode: Kakva je situacija sa vodosnabdevanjem?

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Pred građanima je još jedan tropski dan, kao uvod u novi toplotni talas. Kako sa porastom temperatura u gradu, dolazi i povećana potrošnja vode, proveravali smo kakva je situacija sa vodosnabdevanjem u gradu.

Vode ima dovoljno, čak i više nego što je potrebno, ali je sa porastom temperatura najveći problem, što iz dana u dan raste potrošnja, navodi za Boom93 Aleksandar Dimitrijević, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija".

Cisterna sa vodom će u toku dana biti postavljena kod palate Morava, jer je prema njegovim rečima, ovaj prostor slobodan i najpogodniji za postavljanje.

Potrošnja se svakodnevno povećava, za oko 300-400 kubika dnevno, za sada ceo grad ima vodu i nije bilo nestanaka vode, osim zbog intervencija u pojedinim ulicama.

"Sistem je za sada stabilan, a za dalje ćemo videti, jer sve zavisi od potrošnje. Vode ima i više, ali nemamo mrežu kroz koju možemo da proteramo tu količinu vode, kada krene povećana portrošnja, što je takođe povezano sa porastom temperatura, kada ujedno raste i potrošnja", navodi direktor.

Radnici na terenu opominju i apeluju na građane koji troše veće količine vode

Prema podacima koje smo dobili od sugrađana, prethodnih dana su radnici ovog preduzeća na nekoliko lokacija u gradu opominjali građane koje su zatekli tokom trošenja veće količine vode.

Dimitrijević napominje da su to radnici koji na terenu rade na hitnim intervencijama i da je namera da se apeluje na građane kako se voda ne bi koristila neracionalno.

"Radnici apeluju na sugrađane, a tokom rada na terenu, da kažemo čisto ljudski upozoravaju građane na potrošnju vode, nikome se ništa ne brani, ali sve to u cilju kako bi se potrošnja svela na neku racionalnu meru. Prema informacijama koje sam dobio, malo je pojava da ljudi rashlađuju asfalt. Nema kazni, ali se jednostavno apeluje, a sad ko hoće on će poslušati", zaključuje Dimitrijević.