Društvo

Ovogodišnji Međunarodni dan mladih obeležilo hapšenje aktivista povodom protesta

FOTO: Pexels

FOTO: Pexels

Međunarodni dan mladih obeležava se svake godine 12. avgusta kako bi se na pitanja mladih skrenula pažnja međunarodne zajednice i proslavio potencijal mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu.

Odluka o obeležavanju Međunarodnog dana mladih doneta je 1999. godine. kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u svojoj rezoluciji prihvatila preporuku Svetske konferencije za mlade da se 12. avgust proglasi Međunarodnim danom mladih. Od 2000. godine do danas taj se dan kontinuirano obeležava, i to svake godine drugom temom u svim zemljama regiona.

Prema poslednjem popisu, mladi uzrasta od 15 do 29 godina čine 15,8 odsto ukupne populacije u Srbiji, što je smanjenje od skoro 4 odsto u odnosu na prethodni popis 2011.

U Srbiji, brojne aktivnosti su planirane kako bi se promovisala uloga mladih u društvu, podstakla njihova kreativnost i inovativnost, kao i podržala njihova zalaganja za bolju budućnost.

Nataša Rašković, izvršna direktorka Udruženja "Protok 21 nedavno je za Boom 93 rekla kako se mladi dosta interesuju za grad, samo je potrebno pustiti mlade da pričaju. Kako kaže, mladima je najveći problem to što ih niko ne pita za pravo glasa. 

Danas je dan koji nas podseća da su mladi pokretači promena i nosioci budućnosti, te da je važno podržavati njihove ideje i napore ka boljem svetu za sve. Međunarodni dan mladih je prilika da se istakne važnost ulaganja u mlade i stvaranje okruženja u kojem će njihove perspektive biti čute i poštovane.

Krovna organizacija mladih Srbije smatra da je današnji Međunarodni dan mladih jedan od najtežih, jer se obeležava u trenutku kada su institucije izrekle zatvorske kazne trojici aktivista koji su učestvovali u protestima zbog mogućeg iskopavanja litijuma.

Više stotina ljudi protestovalo je 11. avgusta u Beogradu zbog pritvaranja trojice aktivista koji su dan ranije učestvovali u blokadama i demonstracijama protiv iskopavanja litijuma.

Demonstranti su se na poziv ekoloških aktivista okupili ispred zgrade Vlade Srbije i na tri sata blokirali jednu od glavnih raskrsnica u centru Beograda.

Aktivisti Ivanu Bjeliću određen je pritvor od 40 dana, a Nikoli Ristiću i Jevđeniju Dimitrijeviću pritvor od po 30 dana zbog ometanja javnog reda i mira, saopštio je ranije jedan od organizatora protesta protiv iskopavanja litijuma Zlatko Kokanović.

Policija je trojicu aktivista privela rano ujutru 11. avgusta na jednoj od dve železničke stanice koje su demonstranti blokirali.

Boom93 nastoji da da promoviše mlade ljude, da osnaži njihov položaj i ukaže na važnost podrške mladim ljudima koji predstavljaju budućnost našeg društva. 

Evo nekih zanimljivih tekstova koje je Boom 93 pisao o mladima, a koje ste možda propustili:

Mladi između virtuelnog života i stvarnosti: 

Mladi o prednostima i nedostacima života u velikim i malim sredinama (prvi deo)

Mladi o prednostima i nedostacima života u velikim i malim sredinama (drugi deo)

Mladi i Kovid: Anđela-Jedina svetla tačka korone mi je bila druženje sa porodicom

Kako mladi razumeju medijsku pismenost?

Mladi su svakodnevno izloženi ogromnoj količini informacija i medijskih sadržaja