Društvo

Ko upravlja srpskom policijom?

FOTO: Boom93/N. Stojićević

FOTO: Boom93/N. Stojićević

Srbija već dve i po godine nema direktora policije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je juče da će direktor policije biti izabran na konkursu i da je cilj da to bude učinjeno u najskorije vreme.
 
"Što se tiče direktora, on se bira preko konkursa, trenutno policijom rukovodi pomoćnik direktora (Dragan) Vasiljević. Biće raspisan konkurs. Cilj je da na taj način biramo direktora u najskorije vreme", rekao je ministar, bez preciziranja kada tačno.
  
Kako je za Danas rekao dr Ivan Đorović, koji iza sebe ima tri decenije staža u policiji, a u penziju je otišao sa mesta koordinatora poslova policije u Direkciji policije, na toj poziciji nema nikoga zato što je na taj način mnogo lakše politički upravljati službom.
 
"U zakonu jasno piše da policijom upravlja direktor, dakle, u tom poslu niko ne može da ga zameni. Čim nema direktora niko i ne zna ko upravlja policijom. To je 'nedostatak' koji se vrlo teško nadoknađuje jer je direktor policije koordinator svih službi koje postoje u okviru Direkcije policije, a to su sve policijske uprave, Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), Žandarmerija, uprave kriminalističke i saobraćajne policije, Uprava za upravne poslove, itd", kaže sagovornik beogradskog lista.

Đorović, koji je 10 godina bio načelnik Policijske uprave Kragujevac, a od 2013. i savetnik tadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića za koordinaciju rada policijskih uprava MUP-a Srbije, trenutno je angažovan u Resornom odboru za bezbednost i borbu protiv korupcije pri Gradskom odboru Stranke slobode i pravde Kragujevac.
 
On podseća da su i novi predlozi Zakona o policiji dva puta ušli u skupštinsku raspravu i da su odbacivani posle kritike i negodovanja stručne javnosti.
 
"Ali se u tom delu razgovora nije govorilo o izboru direktora policije u smislu preciziranja 'mora' ili 'ne mora'. I dalje smo posle svih tih rasprava bez direktora jer je lakša političko-stranačka zloupotreba službe ako to mesto ne postoji", ponavlja Đorović.
 
Zbog toga, prema njegovom mišljenju, danas policija u Srbiji jeste pod kontrolom SNS-a.
 
"U Srbiji je odomaćena pojava, i to traje godinama unazad, da kada se nešto dogodi, mi imamo ministra koji izađe i onda on 'opisuje' i 'objašnjava' javnosti 'šta se upravo desilo'. Dakle, realno, čovek koji o tome ne zna ništa ili je 'negde nešto čuo'. Njemu saradnici moraju da prepričavaju i objašnjavaju kako bi on mogao da izađe pred kamere i 'to objasni'. Ne, to nije posao ministra, jer on rukovodi ministarstvom, a ne Direkcijom policije. Za događaje poput ubistava ili zaplena velikih količina droge, bilo kakvog dešavanja koje zaokuplja veliku pažnju javnosti, takve stvari 'objašnjava' ili građanima predočava isključivo direktor policije ili njegov portparol. Tako je svuda u normalnim sistemima", ističe Đorović.
 
Dodaje da je stranački uticaj u policiji ogroman, naravno nauštrb profesionalnosti u službi.
 
"Jer čim ti dobiješ policijski zadatak od ministra, tu nema više profesionalnosti", zaključuje on.
  
Dodaje da kada je direktor policije izabran na konkursu na pet godina, kako je predviđeno zakonom, njega ne može da smeni ministar, a to mu automatski garantuje neki vid autonomije. Isto tako s tim dolazi i da mora da odgovara ako odluke koje donosi nisu dobre.
 
Kako je pisao Radar, Srbija je za 18 godina koliko postoji mesto direktora policije imala njih dvojicu. Prvi je bio Milorad Veljović od 2006, a kada je ispunio uslove za penziju devet godina kasnije, razrešen je dužnosti. U decembru 2016. imenovan je Vladimir Rebić, koji je krajem 2021. prestao da obavlja tu funkciju i otišao u penziju.