Moj grad

Radionice, maskote, predstave i bioskop na otvorenom: Obeležen Međunarodni dan mladih

Foto: Aleksandar Antonijević

Foto: Aleksandar Antonijević

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, u Smederevskoj Palanci organizovan je niz dešavanja koja su najmlađima ponudila nezaboravnu zabavu. Iz priloženog smo primetili da je, uprkos visokim temperaturama, posećenost bila dobra, a organizatori su zadovoljni kako je sve proteklo.

U dnevnom programu, za decu uzrasta od 2 do 7 godina  organizovana je predstava pod nazivom „Kućica brojeva” dok su nešto stariji mogli da prate izvedbe klovnova u predstavi „Kabare kuršlus”.

Važno je napomenuti da deca nisu u ulozi pasivnih posmatrača, već su od strane glumaca bila ohrabrena da aktivno učestvuju u izvedbama.

U Narodnom muzeju od 10 do 13 časova bile su organizovane razne radionice. Bojan Marinković, kustos pedagog, za Boom93 kaže: „Ove godine u okviru „Kulturnog leta” muzej se priključio sa svojim radionicama koje su u okviru dve muzejske celine. Prva je „Čuvam te” jedna arheološka izložba koleginice Dragane Đurđević, a druga je „Namere i nagoveštaji” autorke Biljane Živković. U okviru te dve izložbe mi smo organizovali dve radionice. Prva je arheološko-istraživačka radionica namenjena za decu mlađeg uzrasta, dok je druga likovna radionica bila namenjena za sve pa su čak i odrasli uzeli učešće. Ideja je da, u okviru ovog Međunarodnog dana mladih, muzej da svoj doprinos kroz programe koje inače praktikuje. U toku cele godine mi imamo ovakve aktivnosti koje nazivamo propratnim programima. Takođe nam je i cilj da se deca aktivno uključe u kulturno nasleđe i sve ono što mi baštinimo ovde u muzeju. Jedan način razotkrivanja muzejskih zbirki bio je u okviru izložbe „Namere i nagoveštaji” crtanjem, tako što smo deci dali bojice, papir i flomastere gde su oni na osnovu onih izloženih radova u okviru svoje trenutne inspiracije stvarali svoje autentične radove. Pored crtanja, učimo decu i kako mogu sami da stvore svoje kulturno nasleđe.” Radionice su se održavale u tri termina, a kako saznajemo odziv je bio odličan. U budućnosti možemo da očekujemo i razna gostovanja ali i slične radionice koje Narodni muzej u Smederevskoj Palanci redovno organizuje.

Nakon ovih dešavanja usledila je kratka pauza, a program se nastavio u 17 časova kaligrafijom i radionicama razglednica. Marko Jelić, rukovodilac PTT muzeja i osoba koja stoji iza organizacije navedenih radionica, rekao je: „Poslednjih petnaestak godina Pošta Srbije se odaziva svim partnerima, lokalnim zajednicama i velikim festivalima da realizujemo našu radionicu „Poštanski satić”. Cilj radionice je da pokažemo deci šta je to poštanska marka, razglednica, dopisnica, koverta, koja je uloga pošte, poštara i kako to razglednica od mesta na kojem oni napišu neku poruku putuje do odredišta. Učimo ih i pravilnom adresiranju, s obzirom da su to stvari koje nažalost polako zamiru zbog prelaska na digitalne platforme, ali ideja je da ih na ovaj način zainteresujemo. Primetili smo da je najveća radost kod dece ta kada razglednica zapravo stigne na odredište za par dana, bilo da to oni sami vide ili da im neko javi da je razglednica stigla. Na ovaj način ih takođe malo i disciplinujemo, vraćamo im koncentraciju, strpljenje, marljivost ali i odnos prema „papirnom”, s obzirom na to da su oni danas mahom izloženi digitalnom svetu. Naša radionica je otvorena za svakoga, za svaki grad, opštinu ili lokalnu zajednicu. Ovo je naš doprinos, tako da ništa ne naplaćujemo i cela radionica je potpuno besplatna.”


U toku popodnevnih časova gradom su prošetale i maskote iz raznih crtanih filmova koje su mališane veoma obradovale, ali takođe bili su prisutni i crtači koji su crtali razne motive deci na licu.

Ovu manifestaciju je upotpunio i mađioničar koji je prisutne veoma zabavio, a nakon njega je predsednik opštine, Nikola Vučen, podelio deci poklone.

Za kraj, čekao ih je i bioskop na otvorenom gde je bio prikazan film „Kung Fu Panda 4”, koji su svi zainteresovani mogli da gledaju.

Sva dešavanja bila su potpuno besplatna i svi zainteresovani mogli su da svojim prisustvom uveličaju ovaj Međunarodni dan mladih.

FOTO: Aleksandar Antonijević

Piše: Aleksandar Antonijević, dopisnik Boom93 iz Smederevske Palanke