Moj grad

Nestašica antibiotika: Kakva je situacija u apotekama u gradu?

FOTO: Ilustracija/Pixabay

FOTO: Ilustracija/Pixabay

Poslednjih nedelja u apotekama u Srbiji primetna je nestašica palitreksa, antibiotika koji lekari najčešće prepisuju za brojne infekcije, preneo je danas FoNet pisanje Nove. Kontaktirali smo Apotekarsku ustanovu Požarevac i nekoliko privatnih apoteka kako bismo proverili kakvo je stanje sa ovim lekom u gradu.

Kako je za Boom 93 potvrdila Jasmina Milovanović iz Apotekarske ustanove Požarevac, palitreksa u vidu kapsula ima na stanju, dok dečjeg sirupa nema više od godinu dana. 

“Dečjeg sirupa nema ne zato što je problem u snabdevanju apoteke, nego u proizvodnji. Galenika sirup ne pravi već duže vreme”, rekla je Milovanović. 

I u nekoliko privatnih apoteka u gradu potvrđeno nam je da palitreksa ima na stanju. Iz pojedinih apoteka nisu mogli da nam daju tu informaciju. 

Kako prenosi FoNet, nakon brojnih žalbi pacijenata u nekolicini apoteka za Novu je potvrđena nestašica palitreksa i antibiotika korišćenih kao njegova zamena. Odgovor na upit poslat tim povodom Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Agenciji za lekove nije stigao.

Antibiotici su lekovi koji se ne mogu kupiti bez recepta lekara. Ipak, nije retkost da pacijenti uspeju da dođu do antibiotika i bez recepta. Farmaceutkinja Jasmina Milovanović podseća zbog čega ih ne treba uzimati na svoju ruku. 

“Kao prvo i osnovno, ne možemo biti sami sebi lekari. Simptomi nas nekad navode na neke stvari koje nisu u skladu sa upotrebom antibiotika. Ne treba ih koristiti zato što upotreba u stanjima kad ih ne treba piti može da dovede do rezistencije, a to znači da sledeći put kad nam stvarno trebaju i kad smo ozbiljno bolesni, u tom slučaju nemamo odgovarajuću reakciju. Dugotrajnim takvim korišćenjem bespotrebnih doza bilo kog antibiotika može da dovede da lekari ne mogu da nam pronađu antibiotik koji bi rešio problem sa bakterijama koje su napale naš organizam”, objašnjava Milovanović.

Takođe, kako kaže, ne treba ih uzimati na svoju ruku jer mogu izazvati alergijske reakcije.  

“Treća stvar je zato što se nepotrebno trujemo, unosimo nešto što ne treba našem telu. To je čista hemija, koja ima jedan metabolizam koji remeti i crvenu floru, i puno faktora u organizmu”, zaključuje Milovanović.