Društvo

Last minute ponude: Koje destinacije su najatraktivnije ove godine

Foto: J. Milenković

Foto: J. Milenković

Sa završetkom letnje sezone, last minute ponude postaju sve atraktivnije za putnike koji traže povoljne aranžmane za odmor. Zbog kratkog roka do putovanja, turističke agencije i hoteli nude popuste kako bi ispunili preostale kapacitete. Ovi popusti mogu biti značajni, često od 15% do 50% ili više u odnosu na redovne cene. Last minute ponude su popularne među putnicima koji su spremni da se prilagode i brzo donose odluke, i koji žele da iskoriste povoljne cene za svoje putovanje.

U jednoj od agencija koju je Boom 93 kontaktirao rekli su nam da su last minute ponude retke, ali da Olimpska regija i regija Svetog Đorđa Stavros, Asprovalta, Nea Vrasna prednjače u ponudi ovih  aranžmana. 

Ove grčke oblasti, poznate po velikom broju kapaciteta, nude popuste koji se kreću između 15% i 30%, što ih čini privlačnim opcijama za one koji su spremni da putuju u poslednjem trenutku.

FOto: J.Milenković

“Ostale destinacije se dosta dobro probijaju i poprilično je puno sve, tako da retki su last minuti, ali ih ima, pretežno za Olimpsku regiju. Različit je način na koji agencije objavljuju cene na last minutu. Neko objavljuje popust od tipa 20-30%, odnosno na standardne cene, neko objavi cene paketa po osobi sa uračunatim prevozom ili bez prevoza, ali uglavnom je to popust zavisno od toga ko je organizator. Kreće od 15% do 30%, sve zavisi od sistema obračuna cena, različit je način na koji agencije objavljuju cenovnike”, kažu iz agencije.

Interesovanje za letovanje u septembru pokazuje rastući trend. Razlozi za to su višestruki, između ostalog, manja je gužva na plažama, prijatnije temperature i često povoljnije cene. Ovaj period pruža idealne uslove za putovanje onima koji žele da izbegnu letnje prenatrpanosti i uživaju u mirnijem okruženju. Septembar je, stoga, postao period u kojem mnogi putnici planiraju svoje odmore, tražeći povoljne last minute opcije. Iz agencije predlažu Jonsku regiju.

Foto: J. Milenković

“Jonska regija, sa mestima kao što su Parga i Vrahos, nudi kristalno čisto more i prelepe plaže koje su sve privlačnije tokom kasnog leta. Lefkada, u neposrednoj blizini, takođe se izdvaja kao odlična destinacija za ljubitelje prirodnih lepota i kvalitetnog mora. Jonsko more je definitivno kvalitetnije u odnosu na ovaj severni deo.

“S druge strane, Halkidiki, posebno Sitonija, koji su bukvalno poput ostrva i nešto bliže za one koji ne žele da putuju previše daleko. Poznata po svojim prelepim plažama i čistom moru, Sitonija je popularna destinacija za kratke, ali kvalitetne odmore. Ako neko baš voli malčice da se otisne dalje nije mu problem duže putovanje onda Parga, Lefkada, da uživa baš u moru.”

Španija i Tunis su ove godine u centru pažnje. Costa Brava oko Barselone nudi bogatstvo kulturnih i turističkih sadržaja, dok Lloret de Mar pruža odlične uslove za odmor uz more. Tunis, s druge strane, beleži rastuće interesovanje za all inclusive aranžmane.

“Turska je svake godine standard. Ko je jednom bio u Turskoj na all inclusive u kvalitetnim hotelima teško se odriče tim načinom letovanja,  jer to je uživanje 24/7 . Ko želi malo aktivniji odmor, da vidi svašta, možda Tunis i Egipat.