Društvo

Vreme je da se razmišlja o zimi: Koliko koštaju pelet, drva i ugalj na stovarištima?

Foto: Envato elements/ilustracija

Foto: Envato elements/ilustracija

Iako je u Požarevcu trenutno tropska temperatura, koja će potrajati i narednih dana, građani koji nisu povezani na sistem centralnog grejanja, uveliko razmišljaju o nabavci ogreva.

Za grejanje, građani u gradu najčešće koriste drva, ugalj i pelet.

Drva se mogu kupiti od 40 do 60 evra po metru

Prema rečima prodavaca sa kojima smo razgovarali, za metar drva treba izdvojiti od 4.500 do 7.000 dinara po kubnom metru sa isporukom i sečenjem u zavisnosti od vrste ogrevnog drveta koje želite da kupite. Tako za metar topole ili nekog mekog drveta treba izdvojiti 4.500 dok bukva ili bagrem idu i do 7.000 dinara za metar.

Uglja na stovarištima samo iz uvoza

Što se tiče uglja, trenutno ga na većini stovarišta nema, budući da se kostolački ugalj ove godine prodaje samo zaposlenima u EPS-u koji su isti mogli početkom godine da upisuju, a koji će u narednom periodu biti i isporučen.

U oglasima koji se na internetu mogu naći, za tonu uglja koji je dostupan, a to je lignit "Stanari" ili mrki treba platiti od 18.000 do 26.000 dinara.

Penzioneri koji su ranijih godina ugalj iz Kostolca mogli da nabave preko gradskih Udruženja penzionera, ove godine su ostali uskraćeni za ovaj ogrev. Kako je Boom93 ranije pisao, penzioneri su početkom marta mogli da upišu određene količine uglja, a tada je sigurna bila samo nabavka kovinskog i uglja iz uvoza. Cena kovinskog uglja bila je 14.000, a iz uvoza 14.500 dinara po toni, koji su mogli da isplate u 8 mesečnih rata.

Interesovanje za pelet manje nego prethodne godine

Kako Boom93 saznaje, trenutna situacija na stovarištima je takva da peleta ima na zalihama, ali je interesovanje građana za sada slabo.

Cene peleta variraju od kvaliteta i vrste, pa se tako kreću od 23.000 do 27.000 dinara po toni.

"Prodaja je slaba, u odnosu na prethodne godine prodato je tek nekih 30 odsto u odnosu na ranije količine. Peleta ima dovoljno na stanju, jedino što nema dovoljno kupaca za sada", navode na jednom od stovarišta.

Prodavci na drugom stovarištu navode da je početak leta smanjio interesovanje građana za kupovinu, ali da se sa približavanjem septembra i prodaja povećava.

Iako ložišta još uvek nisu aktivirana, a nova grejna sezona počela, sa svih stovarišta koja smo kontaktirali građanima savetuju da se već pripremaju za narednu sezonu i počnu sa kupovinom peleta, kako bi izbegli dodatna poskupljenja.

Podsetimo, cena peleta prošle godine u ovom periodu kretala se od 33.000 do 38.000 dinara za tonu, u zavisnosti od toga da li ga kupujete direktno od proizvođača ili na stovarištima.