Društvo

Uspeh dolazi uz trud i posvećenost: Dragica Ljubisavljević i njen naučni put

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

Dragica Ljubisavljević, mlada i uspešna naučnica iz Požarevca koja sada živi i radi u Beogradu, u razgovoru za Boom 93 podelila je svoje iskustvo i postignuća. Ova diplomirana studentkinja Fakulteta organizacionih nauka (FON) i sadašnja asistentkinja na tom fakultetu, otkriva šta je sve prošla na svom putu od studenta do naučnika.

Dragica je istakla da je njena ljubav prema matematici oduvek usmeravala njen akademski put. Kako je kroz različite projekte i hobije upoznavala svet tehnologije, prirodno je došla do interesovanja za IT.

„Smer Informacioni sistemi i tehnologije na FON-u pružio mi je sjajan spoj teorijskih znanja i praktičnih veština. Ova oblast me je posebno inspirisala zbog svoje dinamičnosti i neprestanog razvijanja,“ objašnjava Dragica.

Tokom studiranja, Dragica je naišla na izazove poput prilagođavanja većem obimu gradiva i intenzivnijem ritmu učenja.

„Prelazak iz srednje škole na fakultet zahtevao je drugačiji pristup radu,“ priznaje ona, dodajući da je ovaj prelaz bio posebno izazovan u prvim godinama studija.

U razgovoru za Boom 93, Ljubisavljević je, takođe, otkrila da je imala sreće što se tokom pisanja diplomskog rada ukazala prilika da ostane da radi na fakultetu.

„Planiram da od oktobra upišem doktorske studije na FON-u i nastavim akademski put. Želim da se dalje usavršavam i doprinosim kroz istraživanja i rad sa studentima,“ ističe Dragica, koja je naglasila da nije razmišljala o odlasku u inostranstvo jer je veoma zadovoljna svojim trenutnim poslom.

FOTO: Privatna arhiva 

Kada je reč o usklađivanju profesionalnog i privatnog života, Dragica smatra da je važno imati dobru organizaciju i podršku porodice i prijatelja.

„Može biti izazovno, ali uz dobru organizaciju i podršku porodice i prijatelja, sve je ostvarivo. Smatram da je veoma važno pronaći taj balans, jer pravi uspeh dolazi kada smo ispunjeni i na ličnom i na profesionalnom planu,“ dodaje ona.

Dragica nije doživela diskriminaciju u svom radnom okruženju i ističe da obrazovane žene nisu pretnja muškim kolegama.

„Radim sa mnogo muških kolega koji me konstantno podržavaju i inspirišu da napredujem,“ kaže Dragica.

Među njenim najvećim profesionalnim uspesima su izlaganja i predstavljanje radova na međunarodnim konferencijama.

„Posebno sam ponosna na rad 'Homogeneity of Token Probability Distributions in ChatGPT and Human Texts', koji sam predstavila na konferenciji u Portugalu. Takođe, rad pod nazivom 'Quantitative analysis of texts of various functional styles through a web application' bio je predstavljen u Turskoj,“ naglašava ona.

FOTO: Privatna arhiva 

Dragica je takođe pomenula svoje uzore, profesore sa Katedre za softversko inženjerstvo na FON-u, čija stručnost i strast prema istraživanju su je inspirisali.

„Njihova stručnost, cenjenost u akademskim krugovima i strast prema istraživanju podstakli su me da sa jednakim entuzijazmom pristupam svom radu,“ objašnjava Dragica.

Na kraju, Dragica ima poruku za mlade žene koje su zainteresovane za nauku: „Verujte u sebe i svoje sposobnosti, jer sve počinje od te vere. Na svaku prepreku treba gledati kao priliku za rast i učenje. Verujte u sebe i nikada ne odustajte!“

Dragica Ljubisavljević svojim postignućima i posvećenošću nauci pokazuje da uspeh dolazi uz trud, posvećenost i veru u svoje sposobnosti. Njen put od Požarevca do Beograda i njeni planovi za budućnost predstavljaju inspiraciju mladim ženama koje teže ka ostvarivanju svojih profesionalnih i naučnih ciljeva.

Projekat „Jake, aktivne, poslovne žene za budućnost svih nas” podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst ima za cilj da predstavi socijalnu sliku o položaju žena u našem društvu, da ukaže na važnost i značaj žena u političkom, javnom životu, da ukaže na važnost i značaj obrazovanja i da promoviše, predstavi uspešne i odgovorne poslovne žene. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.