Društvo

Šta je naučnica rekla Vučiću o rudniku litijuma: Nema garancija da se toksini neće oslobađati u prirodu

"Nigde u svetu ne postoji rudnik gde je eksploatacija litijuma vrši u gusto naseljenom, poljoprivrednom mestu, gde se nalaze velike rezerve za snabdevanje vodom", izjavila je doktorka Sanja Sakan, naučna savetnica Centra izuzetnih vrednosti za hemiju i inženjerstvo životne sredine pri Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. "Niko ne može da garantuje da se litijum i drugi toksični elementi jednog trenutka neće osloboditi u prirodu", istakla je ona na skupu u Malom Zvorniku.

Sakan je, predstavljajući se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, rekla da se bavi hemijom životne sredine, da je magistrirala i doktorirala u oblasti kontaminacije zemljišta, sedimenta i vode teškim metalima, počevši od Tise, pa preko reka i starih rudnika istočne Srbije i celog rečnog sistema u našoj zemlji.

„I ono što bih ja istakla jeste da smo imali priliku da imamo informacije i uzorke sa lokaliteta Loznice, pošto je i mene zainteresovalo, pošto je to moj kraj, a i naukom sam u tome. Uspeli smo da publikujemo naše naučne rezultate, to je rad koji je izašao pred dvadesetak dana u Scientific Reports-u. Ja sam koautor tog rada i neko ko je imao uzorke vode i zemljišta, išla na teren, radila analitiku“, istakla je ona.

Nigde nema rudnika u naseljenom mestu
Svaki broj koji je napisan ovde, stojimo iza toga, navela je pokazujući na naučni rad. „Znamo da je jako bitno da se naša zemlja razvija, ali mi imamo dobre naučnike. Imamo naučnike od različitih sfera koji rade istraživanja, sa raznih aspekata. Ono što je veliki problem, što smo mi pokazali rezultatima, jeste da nigde u svetu ne postoji rudnik gde je eksploatacija litijuma u naseljenom mestu, gusto naseljenom poljoprivrednom mestu, gde se u Drinskom aluvijumu nalaze rezerve za snadbevanje 80 miliona ljudi… Znate šta znače tolike rezerve vode u današnje vreme, kad se svi borimo za tu vodu, mi smo putovali – u pola Srbije sve je suvo, kukuruz je suv, u tom kraju je zelen“, navela je ona i dodala je da plavno područje i da se reke stalno izlivaju.

Više na LINKU.