Moj grad

Uginula lama u mini zoo vrtu

lama

lama

U mini zoo vrtu u Ljubičevu u utorak, 13. avgusta iznenada je uginula lama. Sumnja se na srčani udar.

Direktor JP “Ljubičevo” Jovica Ristić potvrdio je za našu redakciju da je lama, koja je bila omiljena među posetiocima, uginula pod još nepoznatim okolnostima.

Veterinarska inspekcija i veterinarski institut Požarevac obavili su obdukciju i sumnjaju da je uzrok smrti srčani udar. Kako nam je rečeno, obdukcijski izveštaj još uvek nije završen, te su preliminarni nalazi na osnovu pregleda srca ukazali na to da ono nije bilo u optimalnom stanju.

Prema rečima zaposlenih u mini zoo vrtu, lama je u večernjim satima 12. avgusta, između 19 i 19:30 časova, bila u dobrom stanju. Jela je, pila vodu i nije pokazivala nikakve znake bolesti. Radnici su je poslednji put obišli u tom periodu, dok je u jutarnjim satima 13. avgusta  prijavljeno da je uginula.

"Lama je bila sasvim u redu. Jela je, pila vodu. Obilazimo ih više puta zbog ovih nesnosnih vrućina. Nije pokazivala nikakve znake, a onda su radnici ujutru kad su došli, pre 7h, javili da  je uginula. Čekamo zvaničan izveštaj Veterinarskog instituta", rekao je  Ristić.

JP “Ljubičevo” trenutno čeka zvaničan izveštaj kako bi se utvrdili tačni uzroci smrti lame i preduzeli odgovarajući koraci kako bi se sprečili slični incidenti u budućnosti. Postoji mogućnost da su visoke temperature doprinele njenom stanju, ali to će se znati tek nakon što izveštaj Veterinarskog instituta bude kompletan. 

Neobična i svima zanimljiva lama sa svojim mladunčetom Ilijom osvajala je posetioce i bila prava atrakcija mini zoo vrta. Lama Larisa  je sredinom aprila 2021. godine stigla u ergelu Ljubičevo iz šabačke poljoprivredne škole. Ne znajuči da je gravidna, nekoliko meseci kasnije zoo vrt je dobio i novu prinovu. 

"Iznenadila nas je jedno posle podne, mislim da se malo ranije rodio zbog visokih temperatura, bilo je malo poteškoća na samom početku,  ali sada je dobro i prava je atrakcija za decu. Zove se Ilija“ , rekao je ranije nekadašnji direktor Mirko Stojanović.

Mini zoo vrt je nastao zahvaljujući volji zaposlenih kao i velikom entuzijazmu i ljubavi prema životinjama ali i svim drugim ljudima koji vole Ljubičevo i poklanjaju razne životinja sa svojih farmi.