Hronika

Sa broda ''isparilo'' 14.000 litara nafte

FOTO: Pristanište/M. Veljković/Boom93

FOTO: Pristanište/M. Veljković/Boom93

Prilikom izlazne kontrole na graničnom prelazu Veliko Gradište carinski službenici su 12. avgusta 2024. godine otkrili da u tankovima jednog stranog broda nedostaje čak 14.000 litara pogonskog goriva.

Prekršaj je otkriven upoređivanjem podataka iz brodske dokumentacije i merenjem zatečene količine pogonskog goriva u tankovima, kada je utvrđeno da je sa broda koji plovi pod holandskom zastavom, ispod carinskog nadzora izuzeta nafta, čija je vrednost procenjena na više od 1,2 miliona dinara, objavljeno je na sajtu Uprava carina.

U daljem prekršajnom postupku pravosnažnom presudom nadležnog suda zapovedniku broda je izrečena novčana kazna, kojom je dužan da u budžet Republike Srbije uplati 3,3 miliona dinara, koliko iznosi protivvrednost izuzetog pogonskog goriva i neplaćenih uvoznih dažbina. 

O tome koliko su carinici uspešni u sprečavanju krijumčarenja nafte na rekama govori i podatak da su tokom prošle i od početka ove godine sprečene različite malverzacije sa gotovo 80.000 litara ove akcizne robe.