Moj grad

U gradu zastupljeni "letnji virusi": Da li ima obolelih od kovida i malih boginja?

FOTO: Boom93/T.Spasojević

FOTO: Boom93/T.Spasojević

U Požarevcu su trenutno zastupljene respiratorne infekcije i stomačni virusi, dok kovid pozitivnih ima sporadično, saznajemo iz Doma zdravlja u Požarevcu.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, od 1. avgusta bilo je 20 registrovanih pacijenata sa infekcijom kovid 19, ali ovo nije veliki broj i nema tendencije porasta pacijenata sa ovom infekcijom.

Virus Zapadnog Nila registrovan kod jedne osobe

Od 1. juna do 15. novembra redovno se vrši nadzor nad groznicom zapadnog Nila u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"U prethodnom periodu bilo je sedam testiranih, dok je kod jedne osobe utvrđeno prisustvo virusa Zapadnog Nila. U pitanju je muškarac iz Kostolca, koji je transportovan za Beograd na dalje lečenje", navode za Boom93 iz ZZJZ.

Sto se tiče oboljenja sličnih gripu, primećen je blagi pad u odnosu na prethodnu nedelju. Prijavljeno je 27 obolelih u Požarevcu.

Prema rečima epidemiologa iz ove zdravstvene ustanove, za sada na teritoriji grada, ali ni okruga nisu registrovani oboleli od morbila i velikog kašlja.

Kako nam je pojašnjeno, Zavod za javno zdravlje više ne vrši testiranja na kovid 19, već to rade domovi zdravlja, a onda broj obolelih prijavljuju ovoj ustanovi.

"Građani se javljaju u domove zdravlja, gde se u laboratorijama rade brzi antigenski testovi, ali mogu da kažem da su to uglavnom lake kliničke slike u odnosu na ranije".

Kako napominju, od 1. avgusta počeo je nadzor nad još jednom groznicom koju prenose komarci, a reč je o denga groznici, ali kako epidemiolog dodaje za sad nema registrovanih obolelih na teritoriji oba okruga koji su pod nadzorom ove zdravstvene ustanove.