Društvo

Kombinovana nastava u srednjoj školi u Velikom Gradištu od ponedeljka

Boom93/T.Spasojević

Boom93/T.Spasojević

<strong>Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 1. novembra primenjuje u srednjoj školi u Velikom Gradištu i još 5 lokalnih samouprava.</strong>

Pored srednje škole u Velikom Gradištu nastavu po kombinovanom modelu pratiće i srednjoškolci u Beogradu, Vrnjačkoj banji, Kuli, Nišu i Šapcu.

Podsetimo, učenici srednje škole “Miloje Vasić” u Velikom Gradištu su početkom septembra takođe nedelju dana pratili nastavu po kombinovanom modelu, kada je Tim za praćenje na osnovu epidemiološke situacije takođe doneo odluku za prelazak na kombinovani model nastave.

Učenici su bili podeljeni u dve grupe i smenjivali su se na dnevnom nivou, odnosno jedan dan su nastavu pratili u školi, a narednog dana kod kuće”. Časovi su trajali 45 minuta, a učenici koji su tog dana nastavu pratili kod kuće imali su svu podršku od strane nastavnika, rekla je tada za naš medij direktorka škole Vesna Novković.

„Drugi model“ nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

„Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika“, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Dodaje se da se u svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje „Prvi model“ organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 21. oktobra do 28. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4.388 (0,57%) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 102 (0.25%) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 998 (2.45%) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 143 (0.35%) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana, saopštilo je resorno ministarstvo.