Moj grad

Orfej na Dunavu: Međunarodni festival ljubavne poezije

Foto/ T.S.Limes park Viminacium

Foto/ T.S.Limes park Viminacium

U Gradskoj opštini Kostolac tradicionalno će se održati 13. Međunarodni festival ljubavne poezije “Orfej na Dunavu” od 23. do 25. avgusta.

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Kostolac, festival organizuje KLjK “Majdan" na čelu sa predsednicom-književnicom Slavicom Pejović.

Za program su, pored predsednice Kluba, zadužene profesorka Magdalena Redžović, potpredsednica Kluba i msr profesorka, Ana Hranisavljević, zamenica glavnog urednika časopisa “Majdan”.

"Za učešće na ovom, jednom od najvećih kulturnih događaja na našim prostorima u promovisanju i očuvanju poezije, prijavilo se preko sto pesnika iz naše, i nekoliko stranih država-Tunisa, Grčke, Portugalije, Crne Gore, Republike Srpske, Rumunije", navodi Danijela Panić.

FOTO: Privatna arhiva

Program festivala počinje u petak dočekom gostiju, prijemom u Opštini Požarevac kao i u razgledanju kulturnih znamenitosti Grada Požarevca. Nakon toga gosti će obići Gradsku opštinu Kostolac u kojoj će se odvijati ostatak programa.

Prema rečima Panić, u večernjim satima gosti i domaći autori će se predstaviti u parku kod fontane u Kostolcu uz prigodan kulturno-umetnički program.

"U subotu je dodela nagrada u Arheološkom parku “Viminacijum” od 11h do 13h, a od 16h autori pesama predstaviće zbornik “Svitanja na Dunavu” u jednom elitnom restoranu u Kostolcu. Nedelja će biti obeležena svečanom liturgijom u Crkvi Svetog Maksima Ispovednika u Kostolcu, a posle nje programom pod nazivom “Umetnost u tajni istine i ljubavi” koji će biti književno-duhovnog karaktera".

Festival se zatvara u nedelju umetničkim programom “Pod jednom zvezdom” u Centru za kulturu u Požarevcu u 20h. Ove godine pomoć u organizaciji festivala obaviće Udruženje “Novotarijum” iz Požarevca.

Ona je pozvala sve ljubitelje poezije da isprate program festivala i tako daju svoj doprinos očuvanju ove najlepše vrste umetnosti.