Ekonomija

Šta više vredi – litijum ili zlato: Kod Novog Pazara nalazišta u vrednosti možda i od 11 milijardi evra

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Cena zlata je već duže vreme na istorijskom maksimumu. Globalna kriza, ratovi i inflacije doveli su do toga da tražnja za zlatom drastično skoči. U poslednjih 11 godina cena zlata je porasla za 145 odsto, a samo u poslednjih godinu dana za 24 odsto.

Preostalih količina zlata do sada otkrivenih u tlu, na globalnom nivou nema mnogo, samo oko 57.000 tona, pa se procenjuje se da će ono moći da se kopa još narednih 15-ak godina, jer se godišnje proizvede oko 3.000 tona ovog metala.

Tim pre nedavno pronađena „zlatna žica“ na Rogozni u blizini Novog Pazara dobija na značaju. Na tom mestu, kako su naveli iz „Zlatna reka Resources“, kompanije koja vrši istraživanja na ovom području, procenjuje se da ima nešto više od 150 tona zlata, piše Nova ekonomija.

Kompanija će najverovatnije moći da istražuje ovo područje do 2026. godine, a ukoliko rezultati geoloških istraživanja budu pozitivni, i svi propisani uslovi prema Ministarstvu ispunjeni, „Zlatna reka“ može da podnese zahtev za eksploatacionu dozvolu Ministarstvu rudarstva i energetike, najranije sredinom 2030. godine.

Koliko vredi zlato sa planine Rogozna?

Postavlja se pitanje, koliko je to zlato na Rogozni vredno, odnosno, da li država može da ima koristi od njega, da li je takav rudnik održiv i kolika će godišnja proizvodnja zlata biti?

Ukoliko bi se količina zlata za koju se procenjuje da postoji na Rogozni pomnožila sa trenutnom cenom zlata na berzi od oko 73.000 evra po kilogramu, dobila bi se cifra od oko 11 milijardi evra vrednosti, navodi Nova ekonomija.

Stručnjak za investiciono zlato kompanije „Insignitus gold“ Ljuba Jakić kaže u razgovoru za Novu ekonomiju da je najbitnije koliko u samoj rudi koja je pronađena na Rogozni zaista ima vrednog zlata.

„Ključno pitanje je koje je čistoće to zlato. Najbitnija je izdašnost rude, odnosno koliko iz jedne tone rude može da se izvuče zlata i koja je njegova čistoća“, kazao je Jakić.

Prema njegovim rečima, kada se iz jedne tone rude izvuku bakar, aluminijum, cink i slično, tek tada se može pričati o stvarnoj količini zlata, ali i proceniti koliko ono ima karata, od nula do 24.

Koliko Srbija za sada ima zlata?

Kineska kompanija Ziđin majning (Zijin mining) ima rudnik zlata u Boru, poznat po nazivu Čukaru Peki.

U njemu je pre dve godine (2022. godine), prema pisanju specijalizovanog portala „Majning“ proizvedeno 4,75 tona zlata. U 2023. godini kompanija je navela da je do avgusta proizvela ukupno 8,9 tona zlata i ostvarila kumulativni prihod od prodaje u iznosu 3,9 milijardi dolara.

Serbia Zijin Copper je kompanija koja posluje u sastavu Zijin Mining Grupe. Osnovana je 18. decembra 2018. godine, na dan kada je Zijin sa Vladom Srbije potpisao zaključna dokumenta, odnosno ugovor o preuzimanju 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor. Zijin je na taj način postao držalac 63 procenta učešća u kapitalu kompanije iz Srbije.

Više pročitajte na LINKU.