Sport

Paraolimpijci Srbije dobijaju po 200.000 evra za zlato

Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIĆ

Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će osvajači medalja na Paraolimpijskim igrama u Parizu, dobiti iste nagrade - po 200.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za osvojenu zlatnu medalju, kao što su ih dobili učesnici Letnjih olimpijskih igara.

Vučić je u zgradi Predsedništva, prilikom uručenja državne zastave reprezentativcu Željku Dimitrijeviću, koju će nositi na Paraolimpijskim igrama u Parizu, rekao da su učesnici tog takmičenja "heroji koji će predstavljati Srbiju".

"Okupili smo se da ispratimo heroje koji će predstavljati Srbiju na Paraolimpijskim igrama u Parizu. Na svim prethodnim igrama pokazali ste svetu šta znaci istrajnost i rodoljublje", rekao je Vučić.

On je kazao da delegacija Srbije na Paraolimpijskim igrama ima 54 ljudi, od kojih je 28 sportista koji će se takmičiti u osam sportova.

"Srbija prepoznaje značaj paraolimpizma i izdvajamo značajna sredstva za nacionalne penzije i stipendije paraolimpijaca. Svaka vaša borba je više od običnog takmičenja. Cela vaša Srbija biće uz vas, svaka medalja koju donesete biće medalja cele Srbije", kazao je Vučić.

Dodao je da su nagrade koje je Srbija odredila za osvajače medalja "najveće, ili među najvećima u svetu".

"Želim vam da nam budžet bude prazniji po povratku sa Paraolimpijskih igara", rekao je Vučić.

Reprezentativac Dimitrijević, kome je uručena zastava Srbije koju će nositi na Paraolimijskim igrama u Parizu, je rekao da će paraolimpijci "dati srce na borilištima".