Društvo

„Neka živi predsednik s 52.000 dinara“: Vučić opet, pre svih, najavio novi iznos minimalca

Ilustracija/pixabay

Ilustracija/pixabay

Još se ne zna koliki će biti minimalac za 2025. godinu. Predsednik najavio 52.000 dinara. Praksa je do sada pokazala da, bez obzira na to što o tome pregovaraju sindikati, poslodavci i Vlada, na kraju bude onako kako je Aleksandar Vučić već rekao. Da li je najavljeni minimalac dovoljan za normalan život?

Nije avgust samo rezervisan za visoke temperature i more. Taj mesec ključan je – i za minimalac, jer tada kreću pregovori. Predsedniku se izgleda žurilo, pa je po starom oprobanom receptu – još pre mesec dana i to pre onih koji su za to zaduženi – najavio čemu radnici mogu da se nadaju.

„Svakako će ići preko 51 – 52 hiljade minimalac“, kazao je Vučić 27. jula ove godine.

„Pa neka živi on sa 52.000, neka proba jedan mesec da živi sa 52.000, da se vrati sa predsednikove plate na 52.000 i neka se javi onda meni“

„Juče otišla u radnju kupila 3 stvarčice, eto 2.000, mnogo je život skup“

„Ma kakav minimalac, srce moje, tolika inflacija, toliko su poskupljenja, toliko gradu gde god se okreneš, to je sve varka“

„Minimalac bi trebalo bar 65.000 da bude da bi pokrilo sve one troškove koje čovek ima u životu“

„Treba 100.000 minimum da bude, ni sa 100.00 ne može da se živi“, kažu građani.

Da od minimalca koji je predsednik najavio ne može da se živi, tvrde i sindikati. Zato zahtevaju da bude veći od 60.000 dinara.

„Ako je minimalna potrošačka korpa nekih 53.517 dinara sada za maj, onda je jasno da od toga ne može da se živi i da najava koju je rekao predsednik, a čitam i Vlada – nešto manje od 52.000 potpuno neprihvatljiva“, kaže Čedanka Andrić, predsednica Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost”.

Neprihvatljivo je i to što se Ministarstvo za rad povodom minimalne zarade ne oglašava, iako su pregovori u toku. Ne odgovaraju ni na pitanja N1. O minimalcu ćuti i resorni ministar Nemanja Starović. A da je zadužen za rad – na sajtu ministarstva pokazuje to što ne propušta komemorativne skupove, obeležavanje godišnjica – dok saopštenja u vezi sa pravima radnika nismo našli.

„Jasno je da se oni makar na tom nivou, makar u onome što smatraju da je važno da saopšte javnosti – oni se time prosto ne bave – i prethodni ministar gospodin Selaković i sadašnji Starović uglavnom su se bavili komemorativnim delatnostima, ne mislim da je slučajno, ja mislim da je to politika Vlade“, naglasio je Marko Miletić, urednik portala Mašina.

Rezultati dosadašnje politike su takvi da za minimalac radi oko 400.000 radnika. Svi oni sada primaju 47.000 dinara.