Društvo

Deseta Međunarodna smotra folklora: Kulturni susreti i očuvanje tradicije

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

U selu Drmno u subotu 24. avgusta obeležava se deseta Međunarodna smotra folklora.

,,Čestitam organizatorima na istrajnosti i za sve ono što su prošle i proteklih godina. Mi kao folklorci znamo šta znači organizovati jednu ovako veliku smotru međunarodnog karaktera. Mi podržavamo i uvek ćemo podržavati ovakve sjajne kulturne događaje koji najprije očuvaju našu narodnu tradiciju što je u današnje vreme jako važno i naravno svojim delovanjem i svojom podrškom stojimo iza naših Kulturno-umetničkih društava koje i po našim selima veoma dobro i kvalitetno rade'', rekla je Marija Vlajović, član gradskog veća zadužena za kulturu, turizam, društvene delatnosti i socijalna pitanja.

FOTO: A. Stepanović

Učesnici su KUD ,,Behar'' iz Tešanke, Bosna i Hercegovina, Folkorni asambl ,,Timușul'' iz Temišvara, Rumunija, KUD ,,Stobi'' , Gradsko-Veles iz Severne Makedonije , ANIP ,, Vlastimir Palović Carevac'' , Veliko Gradište, KUD Kostolac i KUD ,,Božidar Dimitrijević-Kozica'' iz Drmna.

,,Smotra se održava 24. augusta u selu Drmno, sa početkom od 19 časova. Tada kreće defile kroz selo i od 20h kreće koncert. Drugi dan smotre održava se u Velikom Gradištu na letnoj seni pored Dunava. Sva društva se premeštaju iz Drmna u Veliko Gradište. Organizator manifestacije je Kulturno-umetničko društvo iz Drmna uz pomoć mesne zajednice i sponzora koji su u organizaciji'', rekao je Dalibor Stojadinović, predsednik KUD-a ,,Božidar Dimitrijević Kozica''.

FOTO: A. Stepanović

Jedan od organizatora ovog Kulturno-umetničkog društva, Dejan Stojadinović, kaže kako su počeli još 2012. godine kao samostalno društvo, kao upravni odbor, sa prijateljima i roditeljima dece.

FOTO: A. Stepanović

,,Svaki početak je težak, ali smo napravili to. Prvi koji su otvorili ovaj festival bili su Grci. Taj međunarodni karakter je ostvaren sa društvom iz Grčke, gde je potekla saradnja sa Kulturno-umetničkim društvom Stevan Srbac iz Brčina. Oni su imali neku međunarodnu smotru, tako da smo mi od njih pozajmili jedan ansambl i tako smo krenuli. Nekoliko godina smo sa njima sarađivali, dok se nismo osamostali. I 2017. godine smo počeli sami da radimo'', rekao je Dejan Stojadiović.

Od 2017. godine na ovaj festival uvedena je i revija narodne nošnje.

,,To smo želeli da predstavimo mlađim naraštajima. Kako se šta zove od narodne nošnje, od čega je napravljeno, da ostane taj neki trag i da se sačuva, jer smatram da je narodna nošnja i uopšte folklor, jedan identitet ovog naroda, ne treba da ga izgubimo, znači treba da ga sačuvamo'', zaključio je Stojadinović.

Jasmina Stepanović, sekretar Kulturno-umetničkog društva ,,Bradarac'' iz Bradarca, napisala je tekst o folkloru i stvaralaštvu KUD-a ,,Božidar Dimitrijević-Kozica'' iz Drmna.

FOTO: A. Stepanović

,,Naša Kulturno-umetnička društva ponosno nose tradiciju i nasleđe koje se prenose iz generacije u generaciju. Folklor nije samo običaj, niti je zabava, on je živa istorija, kroz igru i pesmu, nošnju, mi oživljavamo priče naših predaka, čuvamo kulturu i identitet našeg naroda'', rekla je Stepanović.

Kroz godine folklor je postao mnogo više od kulturne aktivnosti, postao način života, kroz gostovanja i međunarodne manifestacije stvaraju se mnoga prijateljstava i spajaju se ljudi iz različitih krajeva sveta. 

,,U modernim vremenima, kada se sve brzo menja, mi se trudimo da sačuvamo ono što je istinski važno, a to je naša tradicija'', zaključila je Jasmina.

Podsetimo, prošlogodišnja deveta Međunarodna smotra folklora okupila je mnoga kulturno umetnička društva iz regiona.