Moj grad

Zvanično predstavljen program LJKI: Nagradni fond preko 8 miliona dinara

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Na konferenciji održanoj u Ergeli Ljubičevo, danas su zvanično najavljene 61. Ljubičevske konjičke igre.

Ljubičevske konjičke igre (LjKI) održače se 31. avgusta i 1. septembra na Hipodromu u Požarevcu. 

Tokom današnjeg obraćanja gradonačelnik Saša Pavlović kao i ranijih godina nije otkrio ko će biti počasni vitez ovih 61. Ljubičevskih konjičkih igara.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Tokom tri dana naredne nedelje u centru grada biće održano sedam koncerata. Manifestacioni deo ovogodišnjih LJKI otvoriće koncert rok benda Magic love u četvrtak, 29. avgusta u 21 čas, a zatim, od 22 časa, sledi nastup Peđe Jovanovića. 

Petak, 30. avgust rezervisan je za defile, kada će igre i zvanično biti otvorene od 18 časova. Po završetku defilea nastup će imati Filip Žmaher od 21 čas, dok će od 22 sata  biće održan koncert pevača narodne muzike Miroslava Ilića.

U subotu, 31. avgusta, od 20 časova, nastupiće grupa "Mash up". U 21 biće održan koncert grupe "Hot dog", a od 22 časa biće održan koncert Saše Kovačevića. 

Fond za nagrade na Hipodromu preko 8 miliona dinara

Što se tiče programa na hipodromu, biće održane kasačke i galopske trke, preskakanje prepona i Ljubičevski višeboj, u subotu je polufinale, dok je finale u nedelju.

Fond za nagrade ove godine iznosi 8.450.000 dinara. Od ovog iznosa 2 miliona je izdvojeno za trku "Kup Ljubičeva", a fond za Ljubičevski višeboj iznosi takođe 2 miliona, dok je za glavnu kasačku trku „Knez Mihajlo“ izdvojeno 800.000 dinara.

Pobednik Ljubičevskog višeboja dobiće nagradu od 725.000 dinara.

Cene ulaznica su na prošlogodišnjem nivou. “A” i “B” tribina koštaju 300 dinara, a donja centralna tribina 1.000 dinara. Prodaja karata vršiće se u Info centru Turističke orgnaizacije u Požarevcu, a iste će moći da se kupe i na hipodromu u nedelju.

Prateći program ovogodišnjih LJKI

Otvoreno prvenstvo u ubrzanom šahu "LJKI chess open 2024" počeće u 11 časova u restoranu "Preporod" u subotu 24. avgusta. Ovaj turnir prvi put je organizovan 2023. godine, u okviru pratećeg programa jubilarnih LjKI.

U 12 časova počeće turnir 3x3 u basketu "Vitez".

Prateći program nastaviće se u Zabeli i sledećeg dana, u nedelju, 25. avgusta, kada će se održati druga Nacionalnu izložbu pasa svih rasa, u organizaciji Sportskog udruženja „KPZ O12“ i Odgajivačnice pasa „KPZ Požarevac-Zabela“. Izložba će se održati u parku restorana „Preporod“, sa početkom u 10 časova.

U ponedeljak, 26. avgusta, u Domu crvenog krsta Požarevac biće organizovana Akcija dobrovoljnog davanja krvi. 

Sreda, 28. avgust, rezervisana je za kulturni program. Najpre će u 18 časova, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, biti otvorena izložba čuvenog američkog pop-art umetnika Endija Vorhola. Zatim će u 21 čas na Trgu oslobođenja biti organizovan koncert orkestra "Gvardija".

Prateći program 61. LjKI činiće i "Dani vina", u organizaciji Kluba vinogradara i vinara Požarevac. Manifestacija će se održati u Tabačkoj čaršiji i trajaće do 31. avgusta. 

Međunarodna izložba sitnih životinja "Ljubimac"

Tradicionalno, prateći program činiće i Međunarodna izložba sitnih životinja "Ljubimac", koja će biti svečano otvorena u petak, 30. avgusta, u 11 časova, u Hangaru stočne pijace.

Sledećeg dana, 31. avgusta takođe sa početkom u 11 časova u Hangaru stočne pijace biće organizovana Revija kućnih ljubimaca "Ljubimac".

U nedelju, 1. septembra, biće organizovana velika berza eksponata.

Državno prvenstvo u planinarskoj orijentaciji

U nedelju, 31. avgusta, na Čačalici će biti održano državno prvenstvo u planinarskoj orijentaciji, u organizaciji Planinarskog kluba "Vukan" iz Požarevca u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije, Ministarstvom za sport, Sportskim centrom i Gradom Požarevcom, objavljeno je na Fejsbuk stranici Planinarskog kluba "Vukan".

Nakon prigodnog programa koji će biti održan ispred Ekološkog doma na čačalici sa početkom u 9 časova (folklor, recital, nastup učenika Muzičke škole), sledi početak rekreativnog pešačenja u 10.30 časova. Staza Ekološki dom - Čačalica - Minine vode - Crveni krst na Tulbi duga je 8 km, a predviđeno vreme pešačenja je 3 sata.

Start takmičenja u planinarskoj orjentaciji počinje u 11 časova ispred Ekološkog doma Čačalica. Takmičari polaze od Ekološkog doma i idu kroz šumoviti deo parka do gornje kapije park. Staza se nastavlja makadamskim stazama na Sopotskoj gredi do reke Mlave, između magistralnih puteva za Veliko Gradište i Kučevo, po procedurama komisije za orjentaciju.

Po završetku rekreativnog pešačenja i dolasku sportista na cilj organizovan je besplatan ručak za sve učesnike manifestacije 

Proglašenje pobednika takmičenja održaće se u 16:30, a nakon toga svim učesnicima je omogućen besplatan prevoz autobusima do hipodroma, gde će prisustvovati polufinalu LjKI.

Mladi članovi Planinarskog kluba "Vukan" ove godine učestvovaće na svečanom defileu.