Zanimljivosti

Svetski dan Zubić Vile: Šta deca misle o Zubić Vili? (VIDEO)

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Svetski dan Zubić Vile je prilika da se prisetimo čarobnog momenta koji nastaje kada deca ostave svoje mlečne zube ispod jastučića, u nadi da će ujutru pronaći novčić ili poklon koji im ostavlja Zubić Vila. Ove godine, redakcija Boom 93 odlučila je da uoči ovog posebnog dana intervjuše mališane iz Gradskog parka u Požarevcu kako bismo saznali šta misle o Zubić Vili i kakva su njihova iskustva.

U razgovoru sa dečakom koji je već prešao uzrast kada mlečni zubi počinju da ispadaju, saznali smo da njegova verovanja u Zubić Vilu nisu baš najsjanija.

Iako mu je ispalo šest zuba, nikada nije dobio novčić, što je uticalo na njegovo verovanje u čarobnu vilu

FOTO: A. Stepanović

S druge strane, mlađa devojčica sa kojom smo razgovarali pokazuje potpuno drugačiji pogled na Zubić Vilu. Ona je još uvek u uzrastu kada mlečni zubi počinju da ispadaju i govori o svom verovanju da Zubić Vila postoji.

Iako joj još nijedan zub nije ispao, veruje da će u njenoj sedmoj godini doživeti svoje prvo iskustvo sa Zubić Vilom. Takođe, spomenula je da se ne boji odlaska kod zubara, što je dodatno oslikava kao hrabru devojčicu.

FOTO: A. Stepanović

Svetski dan Zubić Vile nam pruža priliku da se setimo koliko su maštanje i verovanje važni za decu.

Ovaj dan je podsećanje na to koliko su verovanja i snovi značajni za odrastanje i radost u detinjstvu, bez obzira na to kako se ti snovi ostvaruju ili ne.

U Argentini decu navodno posećuje mali miš koji radi gotovo isti posao kao i Zubić Vila. On i Zubić Vila slažu se u jednom – najdraži su im zdravi, beli zubići i njih najviše nagrađuju. U svakoj zemlji Evrope i sveta, postoje drugačiji običaji kada su u pitanju mlečni zubi.

Roditelji dece u Turskoj veruju da se u ispalom mlečnom zubiću nalazi detetova budućnost. Ako žele da njihovo dete postane odličan fudbaler, oni će zakopati zub na fudbalskom terenu, a ako bi želeli da njihovo dete postane hirurg, onda će zakopati dečiji zub blizu bolnice.

Deca u Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj bacaju zubiće na krov, za sreću, i požele da njihovi stalni zubi budu zdravi i jaki.

U Ukrajini deca stavljaju zubić u maramicu i ostavljaju ga u najtamnjem ćošku u mraku. Šapuću, “Uzmi moj stari zub i daj mi novi”, ali nisu sigurni kome šapuću. Kaže se da će zub ostati tamo onoliko koliko treba novom zubu da poraste. 

U Estoniji, Zubić Vila se zove Hambahaldja Ova Zubić Vila je vrlo pedantna. Svaki zub je opran i uglancan veoma pažljivo sve dok ne bude sjajan i beo. Zubić Vila skuplja mnogo zuba i stavlja ih u vreću. Kada ih sakupi dovoljno, ima sav materijal potreban za izgradnju magičnih dvoraca u Estoniji.

U Poljskoj, kao i u drugim zemljama, ujutru kada se probudite, možete pronaći novčić, ili mali poklon kao zamenu za ispali zub.

Nemci priznaju da njihova Zubić Vila, Zahnfee dolazi iz folklora koji kaže da Zahnfee dolazi noću i ostavlja zlatnik u zamenu za ispali mlečni zub.

Italijani nisu mogli da izaberu između Zubić Vile i miša pa su zadržali oba!

U Italiji, Zubić Vila ima svog vernog pomoćnika, Topolino dei denti, malog miša koji živi u kraljevskoj palati i brine se o mlečnim zubima dece širom sveta. U Venetu, u severoistočnoj Italiji, onaj koji sakuplja zube je, prema tradiciji, Sv. Apolonija, zaštitnik zuba. Sveta Apolonija dolazi u kočiji napravljenoj od zuba koju vuku miševi!

U Norveškoj deca ostavljaju zub u čaši vode na noćnom stočiću. Tannfe, norveškoj Zubić Vili, mnogo je lakše da pronađe zub u čistoj vodi nego u jastucima. Ujutru, na dnu čaše, deca će naći srebrni novčić. Zanimljivo je da je tradicija Zubić Vile možda originalno baš iz Norveške. Stari Norse pojam, “tannfé”, u početku je značio dar koji je dat kao nagrada bebi za njen prvi zub i nije imao nikakve veze sa vilom.