Ekonomija

Ministarstvo predlaže ukidanje zabrane izgradnje nuklearnih elektrana u Srbiji

Pixabay

Pixabay

Ministarstvo rudarstva i energetike otpočelo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici. Između ostalog, njima se predlaže ukidanje zabrane izgradnje nuklearnih elektrana, propisuju nove energetske delatnosti i način rada tržišta struje, ali i uvodi pojam „energetsko siromaštvo“ – kako bi se država u budućnosti borila sa ovim problemom.

Konkretno, predlog je da danom stupanja ovih izmena i dopuna na snagu prestane da važi Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u Saveznoj Republici Jugoslaviji, piše Nova ekonomija.

U vezi sa nuklearnom energijom, predloženo je i da se u Zakon o energetici doda celo jedno poglavlje koje se odnosi na nuklearnu energiju.

Na primer, u tom poglavlju bi bilo navedeno da se program razvoja mirnodopske primene nuklearne energije vrši u tri faze:

  • ispitivanje opravdanosti pristupa razvoju nuklearne energije;
  • razvoj programa nuklearne energije;
  • sprovođenje pograma nuklearne energije.

Takođe, predlaže se i donošenje Strategije razvoja proizvodnje i upotrebe toplotne energije i Strategije razvoja i upotrebe vodonika.

Kada se radi o energetskom siromaštu, ono bi bilo definisano kao „stanje u kojem domaćinstvo nema dovoljno mogućnosti za pristup osnovnim energetskim uslugama, koje bi trebalo da obezbede osnovni nivo i pristojan životni i zdravstveni standard“.

Ovi standardi uključuju i adekvatno grejanje, toplu vodu, hlađenje, osvetljenje i energiju za napajanje kućnih aparata što je uzrokovano kombinacijom faktora kao što su: cenovna nedostupnost, nedovoljan raspoloživi prihod, visoka potrošnja energije, loša energetska efikasnost domova i socijalni status.

Kriterijume za energetsko siromaštvo bi naknadno definisalo Ministarstvo u saradnji sa nadležnim državnim organima. 

Nacrt predviđa i da se u zakon o energetici doda poglavlje kojim se uvodi sertifikacija instalatera postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije.

„Instalateri malih kotlova i peći na biomasu, toplotnih pumpi, fotonaponskih postrojenja, solarnih termalnih postrojenja i plitkih geotermalnih sistema su dužni da se obuče i sertifikuju za izvođenje radova na tim postrojenjima“, piše u nacrtu.

Više pročitajte na LINKU.