Moj grad

Milosavljević u BIA: Razgovor se svodio na to da brinu da su ekološki aktivisti izmanipulisani da učestvuju u nasilnom prevratu

Ivan Milosavljević, ekološki aktivista i član Udruženja "Rendžeri istočne Srbije", danas je bio na razgovoru u Biji. Za Boom 93 navodi kako ni sam nije baš siguran šta je bio razlog zbog koga je pozvan na razgovor.

"Nisu me baš nešto konkretno ni pitali. Uglavnom se svodilo na to da oni brinu da su ekološki aktivisti izmanipulisani da učestvuju u nekom nasilnom prevratu. Pored toga, pitali su me za ovaj incident koji se desio u Žagubici, gde smo ponovo zatekli cisterne lokalnog vodovoda kako nose pijaću vodu za potrebe istražnog bušenja, što je protivno Zakonu o vodama", rekao je Milosavljević povodom razgovora u Biji.

Kada je u pitanju jučerašnji incident, Milosavljević za Boom 93 navodi da su aktivisti sa ekipom dokumentarnog serijala “Slike života”  beležili mesta gde se devastira priroda.

"Bili smo na lokaciji izgradnje Vetroparka "Crni vrh" i na Čoka Rakiti, gde kompanija Dandi istražuje za otvaranje rudnika zlata. Na vrhu Čoka Rakita, gde inače imaju ukopane velike kanistere za vodu, zatekli smo dve cisterne Javnog komunalnog preduzeća "Belosavac". I pošto je kamerman dokumentarnog serijala beležio sve kamerom, prvo je jedan od vozača na njega krenuo sa kamenicom u ruci, uz psovke i pretnje. Zatim je drugi sa štanglom, pa sam ja onda stao između njih i vozila gde se nalazio kamerman i upozorio ih da će dobiti krivične prijave i da učestvuju u privrednom prestupu zato što, protivno Zakonu o vodama, pijaću vodu isporučuju za potrebe istražnih bušenja. I meni su uputili neke ružne reči, ali vrlo brzo su i oni povukli u kamion", objašnjava Milosavljević.

Podsetimo, povodom incidenta oglasio se i predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović, koji je odbacio navode da su radnici Javno-komunalnog preduzeća „Belosavac“ iz te opštine napali aktiviste na Homoljskim planinama, navodeći da se dogodilo nešto sasvim suprotno.

Poziv na razgovor u Biju, prema njegovim rečima, najverovatnije jeste vid zastrašivanja.

"Ako svakog dana privode na razgovore, hapse ili pretresaju stanove nekih ekoloških aktivista, to je verovatno poruka ljudima da će se suočiti sa represijom države ako i dalje budu učestvovali na protestima ili ako se protive otvaranju novih rudnika u čitavoj Srbiji. Tako da to jeste jedan vid pritiska, ali ja ne osećam da je neki pritisak na mene lično jer nemam čega da se bojim niti šta da krijem. Mi se i borimo za poštovanje zakona i Ustava, a ovo što država radi i što njeni službenici rade jeste sve suprotno tome", zaključuje Milosavljević.