Društvo

Prva presuda protiv železare zbog zagađenja

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Smederevska železara kojom upravlja kineska kompanija HBIS proglašena je KRIVOM zbog kršenja Zakona o zaštiti vazduha i osuđena je na novčanu kaznu od 1.000.000 din.

Boom 93 kontaktirao je Nikolu Krstića iz smederevskog Pokreta Tvrđava.

,,Na osnovu inspekcijskih prijava železara HBIS je prvi put u istoriji osuđena zbog kršenja zakona o zaštiti vazduha'', rekao je Krstić za Boom 93.

Petoro odgovornih lica koja rukovode procesima u železari su takođe proglašeni krivima i moraće da plate po 60.000 din.

,,Ovo je zapravo prvi put da sama država Srbije i državni organi priznaju da postoji zagađenje vazduha iz smederevske železare. Ovo mnogo znači za našu borbu i za dalju borbu, pre svega meštane koje žive oko železare, a onda i celog Smedereva'', rekao je on.

Nikola naglašava kako oni ovo ne rade zato što je to kineska kompanija ili zato što žele da se ona zatvori. Sve što žele je da postoji zakon i ustav ove zemlje i sada su i državni organi utvrdili da postoji kršenje zakona.

,,Država nije krivičnu odgovornost, da kažem, ustanovila, ali je ovo prvi put zapravo da jednim prekršajem država priznaje da postoji ozbiljno zagađenje vazduha. I ono što ćemo mi nadalje da radimo kao udruženje je da ćemo sa našom pravnom pomoći da razmotrimo sve dalje korake, jer na kraju krajeva smo rekli da ćemo da se obratimo Strazburu kad budemo iscrpeli sve pravne mehanizme u Srbiji, a podsetiću da smo podneli već ustavnu žalbu, i čekamo da se Ustavni sud izjasni i nakon toga idemo u Strazbur. Znači to će biti naš poslednji argument. Ne očekujemo zapravo uopšte da država spreči zagađenje iz te fabrike. Dakle ovo jeste korak u dobrom pravcu, ali nemamo poverenja u institucije'', zaključio je Nikola Krstić.