Politika

Predsednik o susretu sa šefom CIA i razlogu zbog kog nije bilo saopštenja

FOTO: Boom93/ S.Lisac

FOTO: Boom93/ S.Lisac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su razgovori sa direktorom američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijamom Bernsom, koji je posetio Srbiju, bili "vrlo korisni i dobri", kao i da su razgovarali o svim temama važnim za budućnost regiona i Srbije.

„Oni su izneli svoje stavove, mi smo izneli naše stavove. Imali smo vrlo koristan, pristojan i važan sastanak“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle ceremonije polaganja kamena temeljca za izgradnju objekta namenjenog smeštaju i obuci pripadnika Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“ u kasarni „Vasa Čarapić“ u Beogradu.

Vučić je naveo da se, kada se razgovora sa gostima, vidi da li oni hoće javnost ili ne.

„Mi kao ozbiljna zemlja smatrali smo da je ovo najbolji mogući način, a i Amerikaci su, kao najozbiljnija zemlja uz Kinu na svetu, smatrali da je ovo najbolji mogući način praćenja posete“, rekao je Vučić komentarišući činjenicu da posle posete šefa CIA Beogradu nije bilo zvaničnog saopštenja o razgovorima.

Sarajevo, Priština, pa Beograd

Direktor CIA je prilikom posete regionu, prvo posetio Sarajevo. On je tamo imao sastanke sa kolegama iz obaveštajne zajednice, članovima Predsedništva BiH, kao i sa ministrom spoljnih poslova BiH.

Zvaničnik Vlade SAD-a potvrdio je za N1 Sarajevo da su razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa, što uključuje i teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Takođe, razgovarano je o „zabrinjavajućoj secesionističkoj retorici i delovanju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Republike Srpske“, istakao je zvaničnik Vlade SAD-a za N1 Sarajevo.

Nakon njegove posete, Dodik je rekao da RS nikada nije sporila suverenitet i teritorijalni integritet BiH shodno Dejtonskom sporazumu i da secesija nikada nije bila politika tog entiteta.

Nakon Sarajeva, došao je u Beograd, a do sada nije bilo zvaničnih informacija o njegovoj poseti. Izvori Danasa navode da mu je domaćin Bezbednosno-informativna agencija (BIA), na čijem je čelu Vladimir Orlić.

Nakon posete Beogradu, Berns je otišao u Prištinu, gde se u četvrtak sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, a na sastanku je bio i direktor Kosovske obaveštajne agencije (KIA) Petrit Ajeti, saznaje Radio Slobodna Evropa.

U petak se sastao sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem u zgradi Vlade Kosova, prenela je RSE.