Svet

Policija uhapsila osumnjičenog za napad nožem u Solingenu

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Osumnjičeni koji je identifikovan kao napadač u Solingenu predao se policiji. Ministar unutrašnjih poslova NRV Reul je izjavio da "imaju osumnjičenog koga su tražili ceo dan", piše Špigel.

Osumnjičeni napadač u Solingenu je uhvaćen, nešto pre 23 sata, a više od 24 časa pošto je nožem izvršio napad u tom gradu, prenosi N1 pisanje Špigla.

Sirijac Isa al H. predao se policijskoj patroli u subotu uveče, prema informacijama Špigla. Odeća mu je bila prljava i umrljana krvlju, rekli su izvori iz policije ovom listu.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Herbert Reul (CDU) potvrdio je hapšenje nešto kasnije za ARD „Tagesthemen“.

U vezi sa pretresom u izbegličkom smeštaju u Solingenu, Reul je rekao:

„Ceo dan pratimo vruće tragove i mogu vam reći da smo pre samo nekoliko minuta uspešno završili ovu potragu“.

Prema informacijama Špigla, 26-godišnji Isa al H. rođen je u sirijskom gradu Deir al-Sor. U Nemačku je došao krajem decembra 2022. i podneo zahtev za azil u Bilefeldu. Godinu dana kasnije dobio je takozvanu supsidijarnu zaštitu, koju često dobijaju izbeglice iz zemalja zahvaćenih građanskim ratom. On je sunitski musliman.

Prema informacijama Špigla, on od ranije nije bio poznat bezbednosnim vlastima kao islamistički ekstremista.

Podsećamo, tri osobe su ubijene, a osam je ranjeno u napadu nožem koji se dogodio u večernjim satima 23. avgusta na Festivalu diverziteta kojim se obeležava 650. godišnjica osnivanja grada Solingena. Prvi izveštaji su govorili o tome da je nepoznati čovek nožem radnio više ljudi na centralnom gradskom trgu.