Svet

Haris prikupila 540 miliona dolara donacija, 20 hiljada ljudi se prijavilo da volontira

Foto: Pixaby/ilustracija

Foto: Pixaby/ilustracija

Izborni štab potpedsednice SAD i kandidatkinje demokrata na predsedničkim izborima Kamale Haris je saopštio da je njena kampanja sakupila 540 miliona dolara donacija za izbornu bitku protiv republikanca i bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Njeni saradnici su saopštili da je zabeležen ogroman porast donacija tokom prošlonedeljne Demokratske nacionalne konvencije u Čikagu, gde su Haris i njen kandidat ta potpredsednika SAD, guverner Minesote Tim Valc, prihvatili nominacije za kandidaturu na novembarskim izborima.

Tramp se takođe pokazao kao uspešni skupljač sredstava, ali izgleda da ga je Haris prestigla. Trampov štab je ranije ovog meseca objavio da je prikupljeno 138,7 miliona dolara u julu. Ukupno, 327 miliona dolara do početka avgusta.

Tokom kampanje Kamale Haris, skoro trećina donacija došla je od onih koji prvi put daju novac. Otprilike jedna petina onih koji su prvi put dali donaciju bili su mladi glasači, a dve trećine žene, grupe koje se vide kao kritične za izbore, koje Haris treba da privuče da bi pobedila u novembru.

U kampanji Haris primećuje se porast broja onih koji bi želeli da volontiraju za nju, njih gotovo 20.000 se prijavilo za taj rad.