Moj grad

Požar u nacionalnom parku kod Žagubice bukti, vatrogasci se bore sa plamenom stihijom

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

Požar koji traje već pet dana, u nacionalnom parku Kučalj - Beljanica širi se i razbuktava pod uticajem vetra, rekli su za N1 rekli iz udruženja Rendžeri Istočne Srbije. Sudeći prema snimcima sa društvenih mreža jak vetar raspiruje vatru, pa požar sve jače bukti.

Na terenu su vatrogasci koji pokušavaju da požar lokalizuju. Teren je veoma nepristupačan što otežava gašenje.

Prema rečima Luke Čaušića, vd. načelnika Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, sumnja se da je požar podmetnut.

Požar koji traje već pet dana, u nacionalnom parku Kučalj – Beljanica širi se i razbuktava pod uticajem vetra, rekli su za N1 i iz udruženja Rendžeri Istočne Srbije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DVD Rumenka (@rumenkadvd)

Požari širom Srbije

Najveći požari su trenutno u podnožju vrha Vidlič na Staroj Planini, u opštinama Dimitrovgrad i Pirot, rekao je v.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić, nakon obilaska najvećih požara u Srbiji, saopštio je MUP. Dodao je da požar gori i Žagubici, kao i da se sumnja da je podmetnut.

„Tu je situacija jako kompleksna, izuzetno nepristupačan teren, gde rade pripadnici Sektora za vanredne situacije, pripadnici javnog preduzeća Srbija šume, lokalne samouprave i dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a. Na ovom području dva sela Odorovci i Gulenci su ugrožena, kojima se primiče požar, ali mi ćemo sve snage usmeriti da zaštitimo stanovnike“, naveo je Čaušić, navodi se u saopštenju.

Samo danas je, kako kaže, bilo oko 200 intervencija.

„Jedan od tih požara je na Baljskoj steni, na Tari, koji je na vrlo nepristupačnom delu, međutim on je pod kontrolom, nema gde da se širi, i naši pripadnici dežuraju, ali je jako nepristupačan teren da bi došlo do gašenja. Čak su naši fantastični vatrogasci iz Užica hteli alpinističkom opremom da se spuštaju, međutim zbog obrušavanja stabala i užarenog kamenja, vrlo je opasno, tako da je on pod kontrolom, ali ne ugrožava šume i naseljena mesta“, dodao je Čaušić.

Teren je izuzetno nepristupačan, rekao je Čaušić, tako da će se pristupiti i akciji desantiranja kako bi vatrogasci prišli požaru.