Društvo

Prvi put kažnjena Smederevska železara zbog zagađenja, meštani očajni: „Mizerna kazna, neće biti poboljšanja“

FOTO: R. Momirović / Boom93

FOTO: R. Momirović / Boom93

I to se desilo. Država je po prvi put kaznila Železaru - kojom upravlja kineska kompanija H-BIS zbog zagađenja u Smederevu. Inspekcijski izveštaj je potvrdio da su prekoračene granične vrednosti zagađujućih materija. Zbog toga što je "čeličama" sada i zvanično kriva - mora da plati milion dinara. Smederevci kažu - to je mizerno u odnosu na zdravstvene i ekološke poslednice koje trpe.

Smederevska železara – crno na belo. Radi punom parom i zagađivač je.

„Prvi put je država stavila pečat i rekla kopanija HBIS je zagađivač“, kaže Nikola Krstić, iz Ekološkog pokreta „Tvrđava“.

U rukama kinekske kompanije Smederevska železara je od 2016. Ubrzo nakon toga, briga Smederevaca i stanovnika okolnih sela, Radinaca, Ralje, Vranova, postala je još veća.

„Evo pogledajte u kakvim uslovima živimo, ovo je ovde svakog dana ovako, svaki dan pada ova ruda, ruke ostaju prljave. Ovo je neverovatno, automobili su nam crveni, ko zna kakva su nam pluća, ko zna šta udišemo“, objašnjava Vladimir Milić, stanovnik sela Radinac.

Na ove apele, država nije reagovala 2018.

Tabak protiv Železare presavila je tek sada, nakon što je pre godinu dana pokrenut inspekcijski postupkag zbog zagađenja.

„Nakon šest meseci merenja praškastih materija utvrđeno je veliko prekoračenje graničnih vrednosti“, navodi Nikola Krstić, Ekološki pokret „Tvrđava“.

Kopmaniji koja taj propust napravi, prema Zakonu sledi kazna do tri miliona dinara. Železara je prošla jeftnije. Zbog zagađenja kažnjena je sa svega milion dinara.

Građani su razočarani.

„To su male kazne za ono što ljudi rade i što se događa.“

„Ja mislim da ovo nije ni prva ni poslednja ovakva stvar i da je ovo čista formalnost morali su samo da orade. Milion dinara za firmu koja ima promet preko milijardu evra – ne vidim šta je.“

„Nešto ne verujem da su oni kaznili, stalno o nekim kaznama, a ništa ne preduzimaju.“

„Definitivno nije dobro pošto znam da nas zagađuju Kinezi, bar sam čula da što se tiče zaštite od toga da oni to slabo sprovode.“

Da se zelena agenda sprovodi slabo, tvrde i u pokretu Tvrđava. Kažu trovanje građana ne zasutavljaju mizerne kazne, već sistemska rešenja.

N1: Je l ste primetili neke promene otkad je doneta kazna od milion dinara, da je ove manje zagađeno?

„Nismo stvarno, iluzorno je očekivati da će oni sad stati sa zagađenjem. Medicinski podaci pokazuju ovde imamo značajan rast bolesti u gradu prethodnih 7 – 8 godina, nema nikakvog poboljšanja“, smatra Nikola Krstić, iz „Ekološkog pokret Tvrđava“.

Dok se poboljšanje čeka, država u Smederevu planira otvaranje naftne rafinerije. Tvrde, gradiće se po najvišim ekološkim standardima. Ta priča zvuči poznato, jer smo slične poruke čuli i kada su Železaru predali kineskoj kopmaniji.